В ООН уже обговорюють можливість позбавлення Росії членства Радбезу, — Сергеєв

У кулуарах ООН обговорюють можливості позбавлення Росії права постійного членства в Раді Безпеки Організації, а також ставиться під сумнів легітимність набуття нею членства в ООН в 1991 році.

Про це заявив в інтерв\’ю Українській службі \”Голосу Америки\” Постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв повідомляє канал 24.

В ООН уже обговорюють можливість позбавлення Росії членства Радбезу, — Сергеєв

\”Що стосується членства (Росії в РБ ООН – ред.), так, тут порушуються питання не тільки про це, а взагалі, про легітимність перебування цієї країни в ООН у зв\’язку з тим, що були порушені статутні процедури в 1991 році під час прийняття її в члени ООН і надання їй статусу постійного члена\”, — розповів Сергеєв.

Водночас дипломат додав, що це питання поки не стоїть так гостро.

За словами Сергеєва, зараз більш актуальною є проблема, як не дозволити російській делегації ветувати в Радбезі ініціативу української сторони щодо міжнародної миротворчої місії на сході України.

\”Росія своєю позицією в ООН і в Раді Безпеки демонструє те, що вона продовжує порушувати Мінські домовленості, Росія рухається від переговорщика і певного гаранта виконання Мінських угод до сторони конфлікту. І тоді до неї може бути задіяно положення статті 27 Статуту ООН, де вона може втратити право голосу при розгляді українського питання\”, — зауважив Сергеєв.

Він зауважив, що Москва втратила довіру в міжнародному співтоваристві.

\”Тут, в Об\’єднаних націях, всі розуміють, що підпис Росії під будь-яким документом вартий рівно стільки, скільки коштує той папір, на якому вони ставлять свій підпис\”, — сказав Сергеєв.

Додамо, Росію згода РНБО на введення миротворчого контингенту в Україну неабияк налякала. Агресор переконує — першою чергою треба виконувати мінські домовленості. Хоча сама Москва на угоду не зважає.

peredplata