Надія Савченко може померти найближчими днями – російська правозахисниця

Член Ради з прав людини при президентові Росії Олена Масюк закликала колег просити про зміну на домашній арешт запобіжного заходу депутату Верховної Ради України Надії Савченко. Про це повідомляє Радіо Свободи.

Надія Савченко може померти найближчими днями – російська правозахисниця

«У разі смерті Надії Савченко в російській в’язниці, в Україні вона буде національним героєм, її ім’ям назвуть загін добровольців, військовий літак і ще площу в Києві, а Росія отримає черговий список санкцій. Є список Магнітського, буде ще й список Савченко», – наголошує Масюк у зверненні на сайті Ради з прав людини.

«Перш ніж ви, шановні колеги, вирішите опонувати мені з тієї причини, що, можливо, ви вважаєте Савченко злочинницею і вбивцею, і будете стверджувати, що суд у всьому розбереться, згадайте мої слова: Надія Савченко може померти найближчими днями», – додала російська правозахисниця.

У четвер, 26 лютого, Олена Масюк відвідала Савченко у в’язниці «Матросская тишина» в Москві. За її словами, стан здоров’я заарештованої за останні дні різко погіршився. Надія Савченко голодує вже 77 днів, 15 днів вона відмовляється від ін’єкцій глюкози.

25 лютого Московський міський суд залишив у силі рішення Басманного суду Москви, який продовжив арешт до 13 травня. Тоді під час засідання Савченко заявила, що «до наступного суду я можу й не дожити».

26 лютого із закликом негайно звільнити Надію Савченко з гуманітарних міркувань до Росії звернувся Євросоюз. Там нагадали, що Москва несе відповідальність за стан здоров’я української льотчиці.

peredplata