КОД вимагає повернути \”Червону руту\”

На черговому засіданні члени обласного Комітету опору диктатурі були поінформовані про лист від Міністерства культури України, який надійшов у відповідь на Заяву Комітету щодо всенародного українського пісенного форуму – фестивалю «Червона рута».

Наприкінці вересня представники всіх політичних сил та громадських організацій, що входять до Комітету опору диктатурі, у своїй Заяві висловили стурбованість ймовірністю непроведення заключного етапу та гала-концерту фестивалю «Червона рута». Заява була направлена на адресу глави уряду і голови Чернівецької ОДА. Буковинський КОД також наполягав на проведенні заключного етапу і гала-концерту цього фестивалю в Чернівцях, а байдужість влади з цього питання розцінював як «відкритий наступ на українську культуру, що є новітнім проявом геноциду української нації».

Відповідь від Міністерства культури України виявилася черговою відпискою – у ній повідомляється, що завершальна частина XII Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики і гала-концерт «включена у план МКТ» і відбудуться 17-20 листопада в Києві – у залі Конгрес-холлу і ТЮЗу (хоча планувалося, що це буде в Чернівцях), а про батьківщину і колиску цієї пісні – Чернівці – взагалі не згадується.

Відповідь від чернівецьких чиновників розставляє всі крапки над «і». Управління культури Чернівецької ОДА повідомило, що у серпні цього року до управління справді звертався директор фестивалю «Червона рута» Т.Мельник щодо проведення заключного етапу фестивалю в Чернівцях. Кошторис цього заходу склав 2 млн.грн., з яких 600 тис. грн. потрібно було виділити з обласного бюджету. Управління відповіло директору фестивалю, що воно «готове сприяти», але «виділити кошти немає можливості».

Нагадаємо, що можливість виділити кошти на власні потреби у чиновників та «народних обранців» завжди є. Зокрема, у червні сесія облради передбачила своїм рішенням приблизно сім мільйонів грн. на пальне, запчастини й розвиток свого автопарку. У І кварталі цього року із 244,3 тисячі гривень, які було заплановано виділити на потреби автобази облради, із бюджету профінансували 244 тисячі.

peredplata