Европа слухає Україну. Чи чує? (ОНОВЛЕНО)

Европа слухає Україну. Чи чує? (ОНОВЛЕНО)Ряд депутатів Європарламенту заслухали погляди Генеральної прокуратури України та опозиції щодо кримінальних справ проти колишнього прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, зустріч відбулася ввечері 21 листопада, а її організатором виступив заступник голови групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Ханнес СВОБОДА (Австрія).

“Це була гарна зустріч, ми дізналися позицію Генеральної прокуратури, ми запросили також опозицію коротко представити ці справи”, – сказав журналістам після зустрічі Х.СВОБОДА.

Генеральну прокуратуру представляв перший заступник генпрокурора Ренат КУЗЬМІН, опозицію – заступник голови партії “Батьківщина” Григорій НЕМИРЯ і захисник Ю.ТИМОШЕНКО, народний депутат Сергій ВЛАСЕНКО.

“Була відкрита дискусія щодо подій, які відбуваються в Україні. Йшлося про кримінальні справи щодо екс-прем’єра ТИМОШЕНКО, справи, які розслідуються, і справи, які вже знаходяться у суді”, – зазначив Р.КУЗЬМІН.

Х.СВОБОДА зауважив, що ця зустріч стала лише початком діалогу. “Ми запросили пана Мікаеля ЛІНГБО. Це данський адвокат, він дуже критично оцінює цей процес (проти Ю.ТИМОШЕНКО – УНІАН), і ми проведемо дискусію з ним”, – заявив європарламентарій.

За його словами, така зустріч з данським правозахисником, членом Данського Гельсінського комітету з прав людини може відбутися ще до кінця цього року.

У ході зустрічі, яка проходила за зачиненими дверима, депутати спочатку заслухали інформацію Р.КУЗЬМІНА, а потім запросили представників української опозиції виступити зі своїми заявами.

Як повідомив журналістам Г.НЕМИРЯ, на зустріч прийшли переважно помічники депутатів Європарламенту.

«Було лише 5 депутатів. Троє з них залишили залу після перших 15 хвилин презентації. Залишилося двоє: один депутат від “зелених” і пан СВОБОДА», – сказав заступник голови партії “Батьківщина”.

“Я сказав кілька речей щодо так званого розслідування проти ТИМОШЕНКО, яке не є розслідуванням кримінальним, але політичним”, – заувачив у свою чергу С.ВЛАСЕНКО.

“Я підкреслив, що всі нові справи, які були розпочаті проти ТИМОШЕНКО, не є новими, вони були відкриті у 2001 та 2003 роках, усі вони були закриті у 2004 та 2005 роках, усі обвинувачення були оцінені судами, усі рішення судів показали, що вона не винувата і не робила нічого, що могло б називатися кримінальною діяльністю”, – заявив С.ВЛАСЕНКО.

Заступник голови партії “Батьківщина” Григорій НЕМИРЯ вважає, що українська влада намагається зробити Генеральну прокуратуру додатковим інструментом своєї зовнішньої політики.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, так він оцінив візит до Брюсселя першого заступника генерального прокурора України Рената КУЗЬМІНА та його виступ перед депутатами Європарламенту ввечері 21 листопада.

“Я розцінюю те, що відбулося, як очевидну спробу української державної машини використати Генеральну прокуратуру як інструмент зовнішньої політики України, що є абсолютно абсурдно, тому що в інструментарії зовнішньої політики будь-якої країни не має бути присутня Генеральна прокуратура”, – сказав Г.НЕМИРЯ.

Він зазначив, що про такі наміри влади свідчить той факт, що сама зустріч із депутатами Європарламенту, організована заступником голови групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Європарламенту Ханнесом СВОБОДОЮ (Австрія), відбулася з ініціативи української сторони.

“Про це йдеться у запрошенні, яке було розіслано господарем зустрічі, заступником голови політичної групи соціалістів та демократів австрійським депутатом Ханнесом СВОБОДОЮ, де він заявив, що я запрошую вас на зустріч, оскільки заступник генпрокурора заявив про свій інтерес зустрітися і надати повну, але конфіденційну інформацію про стан справ, що вже завершилися і які ведуться”, – зазначив Г.НЕМИРЯ.

“Для мене це – підтвердження ще атавізмів радянського періоду, коли замість дипломатії використовуються силові структури”, – додав заступник голови “Батьківщини”.

Разом з тим, за словами Г.НЕМИРІ, зустріч Р.КУЗЬМІНА з євродепутатами навряд чи можна назвати успішною, зокрема, тому, що на ній були присутні лише 5 європарламентаріїв.

“Натомість, вона досягла протилежного результату – це ще один удар по репутації України, яка намагається всіма силами, зокрема, і силами українських дипломатів, позиціонувати себе як європейська країна, яка поважає європейські цінності”, – сказав Г.НЕМИРЯ.

“Стосовно того, що тут зробив пан КУЗЬМІН, я можу сказати: він приїхав, побачив і наслідив”, – додав заступник голови “Батьківщини”.

Як повідомляв УНІАН, ввечері 21 листопада ряд депутатів Європарламенту провели зустріч з Р.КУЗЬМІНИМ та представниками української опозиції – Г.НЕМИРЕЮ та захисником екс-прем’єра Юлії ТИМОШЕНКО, народним депутатом Сергієм ВЛАСЕНКОМ.

Джерело

peredplata