Ляшко торгується за пост першого віце-прем’єра

На позачерговому з’їзді члени Радикальної партії озвучили умови, за виконання яких фракція не вийде з коаліції
Радикали не виходитимуть зі складу коаліції, але натомість хочуть посилити свої позиції в Кабміні. Про це під час з’їзду Радикальної партії (РП) повідомив її лідер Олег Ляшко. Тож анонс його однопартійця Ігоря Мосійчука про «вихід» був лише стартом кадрових торгів, а з’їзд виніс на поверхню узгоджену позицію найменшої фракцій коаліції. Вона полягає в тому, аби замінити в КМУ кількох міністрів (Демчишина. Пивоварова, Шевченка) і посадити в крісло першого віце-прем’єра «свою людину». Про це пише \”День\”.

Ляшко торгується за пост першого віце-прем’єра

«Ми партнерам чесно сказали, що вимагаємо звільнення, як мінімум трьох міністрів і голови НБУ. Від цього залежатиме і наша подальша участь у коаліції. Це принципові питання», – заявив «Дню» після зібрання Ігор Мосійчук.

Відкриваючи з’їзд, у вже звичній для себе манері Ляшко запропонував сформувати уряд політичній силі переможниці парламентських виборів. «Коаліційний уряд, створений п\’ятьма фракціями – це п\’ятиглава гідра, яка ні за що не відповідає. Уряд повинен створюватися тією політичною силою і особисто прем’єром, яка перемогла на виборах», – заявив Ляшко і тут же запевнив, що з коаліції радикали – поки що ні ногою.

«Наша партія висувала мене на посаду першого віце-прем’єра, ще коли формувалася коаліція. Ми і сьогодні цю пропозицію подали», – підтвердив «Дню» Ляшко чутки про його входження в КМУ і додав, що готовий «завести» ще кількох людей в команду Яценюка.

Один з нардепів у «Народному фронті» на правах анонімності розповів «Дню» про настрої в коаліції з цього приводу. «Дійсно, – каже він, – в уряді є міністри, до яких виникають питання, як от Демчишин та Шевченко». Але чи полетять голови? З його слів, це стане зрозуміло на черговому засіданні Ради коаліції у цей понеділок. «Можуть відбутися, навіть, зміни розмірів квот фракцій в уряді. Це – на часі», – пояснив співрозмовник «Дню». Утім, чи підтримає «Народний фронт» кандидатуру Ляшка на посаді першого віце-прем’єра він відмовився прогнозувати, мовляв, обговорення цього питання ще не було, тому й готового рішення немає. Але воно скоро має з’явитися. Хоч у Ляшка й «не золота акція» у парламенті, а тільки 21 голос, проте й ними можна зіграти.

«На користь Ляшка сьогодні грає дисциплінована фракція, яка голосує як треба, за винятком одного Мельниченка. Це запас голосів, які не дозволять до кінця року розвалитися коаліції. Він буде одним із сполучних кілець міцної коаліції. Тому як ситуативне рішення прохід Ляшка на посаду першого віце-прем’єра цілком влаштовує Яценюка. Але як стратегічне і довготривале – ні, бо не вирішує проблему коаліції, адже ще є частина БПП, яка зараз намагається відсторонитися від того, що відбувається в уряді», – пояснює «Дню» експерт Інститут політичної освіти Олександр Солонтай.

Очевидно, пояснює Солонтай, що Ляшко в уряді вигідний БПП і «Народному фронту». Зрештою, за словами експерта, таким чином можна зупинити зростання його рейтингу на тлі критики з парламентської трибуни дій партнерів по коаліції. А якщо політична кон’юнктура вимагатиме чергову жертву і радикальних змін, то віце-прем’єра можна звільнити, але в такому разі в Раду він уже не повернеться.

Солонтай відкидає той варіант, що захід Ляшка це намагання підготувати основу для реваншу «регіоналів», а зокрема людей Сергія Льовочкіна, з яким пов’язують лідера радикалів. На думку політолога, для радикалів це – новий старт для місцевих виборів.

Тому куди важливіше питання чи не перетвориться приставка «перший віце-» на статус весільного генерала, як це вже було з Валерієм Хорошковським у Кабміні Азарова.
Традиційно завдання першого віце-прем’єра – розподіл обов’язків в середині уряду. Але як заявив «Дню» Ляшко, він претендує на питання оборонного комплексу і економіки. Чи погодиться на це коаліція?

«Рішення про курування силових органів було б не правильно, бо є Рада нацбезпеки, багато чого контролює Президент. Тому створювати в уряді дублюючий орган неправильно», – коментує «Дню» один з депутатів «Народного фронту». З іншого боку, саме прем’єр Яценюк займається економікою і тут дубляж теж не дуже вітається. «Тому найкраще було б, якби прем’єр фокусувався на стратегічних перспективних планах і визначав загальні тенденції управління економікою, а перший віце-прем’єр – дотягував і докручувати кожну ситуацію конкретно», – припускає співбесідник «Дня».

За оцінками співрозмовників «Дня», за 10 днів можуть відбутися нові кадрові зміни в кабміні. Утім, спочатку парламент і коаліція мають пройти фінальний «екзамен» – голосування за два законопроекти, потрібні для реалізації мінських домовленостей. Йдеться про наділення окупованих районів Донбасу особливим порядком місцевого самоврядування та проведення місцевих виборів на цих територіях. ББП має їх підтримати, бо «проти» означатиме автоматичну недовіру своєму Президентові. Невизначеною лишається позиція «Батьківщини». У «Народному фронті» настрої не такі однозначні. Є дискусії й в «Сомопомічі», особливо, серед львівських депутатів. Радикали ж заявили, що не голосуватимуть. Логіка тих хто проти – не хочемо, щоб через ці угоди Москва «писала» українську Конституцію і визначала майбутній державний устрій. Тобто ця тема може розколоти коаліцію. «І це добре розумів Путін, який навмисне заклав цю політичну кризу. Якщо йому не вдасться зробити економічний чи військовий колапс, то він піде шляхом політичного колапсу і основа для цього вже закладена у мінських домовленостях», – підсумовує народний депутат від Радикальної партії Юрій Чижмар.

Наталія БІЛОУОСВА, «День»
Фото Руслана КАНЮКИ

peredplata