Порошенко взяв паузу перед прийняттям зваженого рішення – політолог

Результати вибухнулого протистояння між президентом і губернатором Дніпропетровської області можуть стати критичними для України. Про це в коментарі Сегодня.ua повідомили політологи Андрій Золотарьов і Тарас Березовець.

На думку Золотарьова, конфлікт між Києвом і Дніпропетровськом має довгу історію.

\”Протягом тривалого періоду конфлікт мав латентний характер і сторони не зважувалися виносити його на публіку. Коломойський робив активні дії для нарощування свого адміністративного потенціалу та напіввійськових формувань, які є атрибутом країн третього світу. Зміцнювалися батальйони. У Дніпропетровську розставлялися віддані Коломойському люди, а ті , хто були не лояльні йому, з Дніпропетровської області витіснялися. Прокурор Дніпропетровської області Роман Федик був останнім чиновником, який був орієнтований на столицю\”, – відзначає Золотарьов.

Відсутність жорсткої реакції з боку Банкової політолог пояснює цілим рядом причин.

\”Звільненню Коломойського і розгрому його організованого політичного угруповання перешкоджає прифронтовій статус області, а також небажання Порошенко спровокувати внутрішньополітичні конфлікти. Мабуть, за минулий тиждень конфлікт пройшов межу, за якою його приховувати вже важко. Першою атакою стала поява Коломойського у Верховній Раді на засіданні парламентської комісії з приватизації. Влада організувала тиск на нафтовий бізнес дніпропетровського губернатора. Коломойський перетворив державну компанію в свою приватну лавку (йдеться про компанію \”Укрнафта\” – ред.). Пане Лазорко в \”Укртранснафті\” з 2009 року, його навіть Арбузов не зміг звідти зрушити. І ось приходять люди, які кажуть: панове, прошу звільнити приміщення. Коломойський, який вважав, що він по праву рулить діяльністю компаній через свій менеджмент, теж вийшов з берегів. У сухому залишку це боротьба за фінансові потоки\”, – пояснює Золотарьов.

Андрій Золотарьов звертає увагу на реакцію силовиків, які зайняли швидше вичікувальну позицію

\”Зверніть увагу на досить пасивну позицію Авакова і Наливайченко ще в кінці минулого тижня. Що сталося за цей час? Була розмова Джефрі Пайетт з Коломойським. Очевидно, що пішли певні імпульси і сигнали. Очевидно, Коломойський попередження Пайетт не послухав, і це визначило розвиток подій: Коломойський вивів бійців, Порошенко дав 24 години на роззброєння\”, – відзначає експерт.

Про те, що президент Порошенко взяв паузу перед прийняттям зваженого рішення говорить і інший політолог Тарас Березовець.

\”Порошенко завжди бере паузу перед прийняттям важливих політичних рішень, тому буде пауза і на цей раз. Якщо вони зможуть з Коломойським вирішити питання мирно, значить все зважитися спокійно. А якщо Коломойський почне публічно підтримувати цих людей (депутатів, що обрушилися з критикою на президента, – Ред.), то, очевидно, йому доведеться піти у відставку, або у відставку його відправить президент\”, – повідомив Березовець.

Політолог упевнений, що критика президента депутатами, наближеним до Коломойського, лише інструмент впливу в руках Дніпропетровського губернатора.

\”Сам Коломойський не хоче палити мости, а випускає своїх, скажімо так, підопічних, бо розуміє, що не всі способи мирного врегулювання на сьогодні закінчені\”, – омечает Березовець.

Баланс сил, на думку Андрія Золотарьова, змістився не на користь Коломойського, а в разі подальшого розвитку конфлікту, губернатор Дніпропетровської області буде в програшній позиції.

\”Може не зіграти традиційний козир \”Приватбанку\”, який виймався в 2005 році, був задіяний у часи Януковича, коли Коломойського боялися чіпати, бо він може залишити владу наодинці з натовпами розлючених вкладників банку. Очевидно, цей фактор вже не спрацює\”, – говорить експерт.

Політолог пропонує неськолко сценаріїв розвитку.

\”Або Коломойському треба відступити і продемонструвати, що держава Україна – це не концесія на паях, а він її саме так, схоже, сприймає, або може розгорнутися боротьба за Україну, яка ризикує від неї каменя на камені не залишити. Країна знаходиться на межі економічної катастрофи\”, – зазначив Андрій Золотарьов.

peredplata