Повзуча окупація: Китай знайшов, як «непомітно» захопити Сибір

Повзуча окупація: Китай знайшов, як «непомітно» захопити Сибір Росія нарощує експорт лісу-кругляка, причому вектор поставок зміщується з Європи в Азію. Китай, де вирубка лісу заборонена, закуповує вже більше половини всього експорту російської деревини. Плюс Росія дає китайським орендарям лісові масиви в очікуванні того, що вони побудують деревообробні підприємства та целюлозно-паперові комбінати. Але інвестори з КНР з цим не поспішають, нарощуючи вивезення сировини, повідомляють Патріоти України з посиланням на Газета.ру.

«Російська влада підвищили мита на вивіз лісу-кругляка, щоб обмежити експорт і стимулювати лісопереробку всередині країни, це і викликало зниження експорту в Європу, – розповідає Юлкін. – Але для китайців, які фактично отримали лісові масиви Сибіру в оренду з умовою промислового освоєння території, були зроблені значні поблажки в плані мит».

Правда, про «промислове освоєння», за словами Юлкіна, говорити поки не доводиться. Китайські інвестори збиралися будувати целюлозно-паперові комбінати, але так цього і не зробили, зате ліс вивозять в промислових масштабах.

«Причому в самому Китаї вирубка лісу вже близько десяти років заборонена з природоохоронних міркувань, – зазначає Юлкін. – Так, ліси вздовж річки Янцзи потрібні для збереження водообороту». Що стосується пиломатеріалів, їх експорт в 2014 році виріс на 4,6% і склав 26,8 млн кубометрів. «Звичайно, в якійсь мірі Росія залишається «сировинним придатком» – це демонструється співвідношенням внутрішнього і зовнішнього споживання пиломатеріалів (близько 80% яких іде на експорт), – говорять в Lesprom Network. – Але при цьому необробленої деревини за кордон іде лише близько 25% від загального обсягу заготівлі .

На початку лютого глава Рослесхоза Іван Валентік говорив, що в умовах діючих щодо Росії «нафтових» санкцій ліс може стати «балансуючим ресурсом» російської економіки. За його словами, внесок лісового сектора становить близько 1,3% від ВВП, але цей показник можна подвоїти, так як лісогосподарський комплекс не працює на 100%. Це дозволить знизити економіку Росії від нафтової кон’юнктури.
Джерело: http://patrioty.org.ua/povzucha-okupatsiya-kitay-znayshov-yak-nepomitno-zahopiti-sibir/

peredplata