Безголова Буковина: Чернівецька обласна рада розпускається

Минулої п’ятниці минуло три місяці (один квартал), як не збиралася сесія обласної ради. Згідно з регламентом та законом, сесія має скликатися не рідше, аніж раз у квартал. Якщо вона не зібралася, то ця рада визнається недієздатною і розпускається. Оголошуються наступні вибори, які, згідно із законом, повинні відбутися у визначені терміни.

Отож чернівецька обласна рада не діє. Обласного голови уже майже рік нема. Може, комусь це видасться дивним, та на Буковині дуже добре і легко живеться без голови. І не одного. Завдяки партії регіонів та її депутатам, від березня нема й Чернівецького міського голови, від вересня — Новодністровського міського голови. Під криміналом ходять голови і екс-голови Вижницького та Заставнівського районів.

Коли запитували регіоналів, чому вони безголові, ті віджартовувалися. Мовляв, економимо на зарплатах. Ще й насміхалися з буковинців.
— Ади, нема голів, і світ не завалився.

Якщо так, тоді навіщо нам голови ОДА, голів РДА, їхніх заступників?… Давайте їх всіх драпатою мітлою поженемо туди, звідки прийшли. І світ не завалиться. А про економію коштів на зарплатах годі й говорити.

Чи, може, ті рештки влади, що залишилися на Буковині, вже пішли геть «по-бєспрєдєлу» (змушений вжити їхню «фєню». Аби до них дійшло – П.К.). Вони вже не підкорюються жодним законам і жодним правилам моралі. Вони вже нікого не чують і не бачать. Вони «бєспрєдєльнічають».

Зупинити хаос в області можливо. Але нема потужної по-літичної сили. Після того, як ВО «Батьківщина» та «Наша Україна» у радах всіх рівнів зрадили своїх виборців і пішли служити партії регіонів, опозиція на Буковині ослабла. Зараз тільки «Фронт Змін» робить потуги хоч щось протиставити містечковому диктату регіоналів. Це добре засвідчила акція «Пачую кожного», організована молодими фронтовиками 22 листопада у День Свободи. Жодна по-літична сила не підтримала фронтовиків, котрі хоч символіч-но, але чистили вуха владі. Жодна сила не відзначила 7-му річницю Помаранчевої революції (якщо не враховувати покладання квітів до пам’ятника Т. Г. Шевченку чотирма батьків-щинівцями темної пори). Де ВО «Свобода», де КУН, де Рух, де УНП, де «Наша Україна» та інші? Вже й неможливо здогадатися. У нас створилася ситуація навиворіт революційній: і низи не можуть, і верхи не хочуть.

— Влада в області переживає період політичної імпотенції, — сказав на прес-конференції лідер «Фронту Змін» в області Максим Бурбак. – Потрібна віа-гра. Буде їм вона. Ми звернулися до заступника голови облради, аби зібрав сесію. Він цього не зробив. Тепер депутати збирають третину підписів і скличемо раду без керівників. На ній поставимо питання про обрання голови. Михайло Папієв недавно заявив, що у них претендентів на голову хоч греблю гати. Уже 5 нарахували. Напевне, мають великі проблеми всередині ПР, що не можуть висунути одного.

Якщо голова найближчим часом не буде обраний, тоді доведеться розпустити обласну раду.
А що тут поробиш, коли нема на це ради?..
Петро КОБЕВКО

peredplata