Буковина буде разом з Галичиною та Закарпаттям

Буковина буде разом з Галичиною та ЗакарпаттямДецентралізація влади, про яку так довго говорили, починається. Експерти стверджують, що в результаті проведеної децентралізації місцевим територіальним громадам передадуть не тільки повноваження щодо вирішення нагальних проблем людей, а й фінанси для цього. Як це буде відбуватися і що належить зробити?

Три рівня адмінреформи

Відповідно до реформи пропонується ввести три рівні адміністративно-територіального устрою.
Досить імовірно, що Україна буде розділена на дев\’ять регіонів
Волинський• Волинська, Рівненська, Житомирська області
• Карпатський: Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька області
• Подільський: Тернопільська, Хмельницька, Вінницька області
• Київський: Київська, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська област
• Слобожанський: Сумська, Полтавська, Харківська області
• Придніпровський: Дніпропетровська, Запорізька області
Донецький Луганська та Донецька області
• Причорноморський: Одеська, Миколаївська, Херсонська області
Крим
РІВЕНЬ ДРУГИЙ: РАЙОН (округи, повіти). Нинішні 468 районів теж укрупнять. На їх місці з\’являться 100 нових районів (округів, повітів).
РІВЕНЬ ТРЕТІЙ: ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА (волость). Цей рівень теж припускає укрупнення нині діючих місцевих громад – замість них має з\’явитися 750 нових територіальних громад.

Хто замінить глав адміністрацій?Передбачається, що в якості зразка Україна використовує досвід Франції. У нових районах (округах, повітах) місцеві органи влади переформатують в «органи префектурние типу». На чолі кожного району буде стояти префект (державний чиновник). Одне з головних завдань префекта – контроль за роботою органів місцевого самоврядування (в усіченому варіанті зараз цим займаються прокурори).Префекта призначатиме Президент за поданням Уряду. Ця людина повинна мати спеціальну освіту та підготовку і пройти суворий відбір. Ще одна особливість майбутніх префектів – політична нейтральність. Цим чиновникам буде заборонено бути в якоїсь партії, а також балотуватися на будь-які політичні посади. Це будуть ті люди, яким довіряє держава.

Як буде проходити реформа?За словами спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана, для децентралізації необхідно внести зміни до Конституції і переписати майже 500 нормативних документів.Парламент України планує не пізніше 15 липня прийняти закон про децентралізацію держуправління. А обласні держадміністрації до 1 червня зобов\’язані розробити Перспективний план формування дієздатних громад по області. Уряд запропонує методологію, як створити об\’єднання і яким чином визначати центри громад. Нову карту області з укрупненими громадами повинен приймати обласна рада.Завдання уряду – провести реформу до жовтня. Саме на кінець цього місяця заплановані місцеві вибори, які планують провести на новій територіальній основі. 

Автор: Олена Смирнова.

peredplata