Американський ультиматум Яценюку і Порошенку

Авторитетний американський дипломат майже прямим текстом звинуватив українських Президента і прем\’єра в корупції \”В Україні дуже серйозні проблеми з корупцією, тому що, відверто кажучи, верхівка вашої еліти дуже корумпована. Саме найвища верхівка… Шлях до кращого майбутнього буде нелегким і тернистим, і вам ще потрібно очистити верхівку від тих лідерів, які неправильно розуміють ситуацію\”.

Ці слова належать Джону Гербсту, екс-послу США в Україні та нинішньому голові Євразійського центру Атлантичної ради США.Атлантична рада – дуже впливова організація, яка має чималий вплив на формування політики адміністрації США в Україні.

Гербст виступав на спеціальній конференції \”Україна: визволення від пострадянської спадщини?\”, на якій доповідачі намагалися дати свою оцінку тому, що ж відбуваєтсья сьогодні у нашій країні.

Виступ Гербста був перекладений українською мовою і розповсюджувався в Україні багатьма каналами. Поза всякими сумнівами, ті, хто робив це, прагнули, аби думки Герста були почуті на найвищому рівні.

Мабуть, найбільше інтригує у виступі американського дипломата ось цей абзац:\”Я не буду зараз назвати їхні імена, але у списку корупціонерів є навіть ті особи, які дуже гарно вміють говорити \”мовою реформ\” із країнами Заходу, влучно говорити, процвітаючи при старійсистемі. Їм чудово вдається переходити з однією партії в іншу, часом здійснювати маневри між декількома партіями – і так чи інакше залишатися недоторканою особою та процвітати. Вони навчилися процвітати, граючи за старими, але дуже зручними для себе правилами. І якщо вам зручно працювати на посаді міністра, уявіть собі, які будуть \”зручності\” на ще вищому рівні. Ці люди і є проблемою, і водночас – вони є керівництвом вашої країни\”.

Здавалось би, ці слова можна застосувати до багатьох нинішніх політиків в Україні, але насправді це не так. Людей, які були міністрами і перейшли \”на ще вищий рівень\”, лише двоє – Яценюк і Порошенко.

Обидва були міністрами двічі й очолювали ті самі міністерства — економіки та закордонних справ. Обидва, з огляду на свої повноваження, активно контактували із Заходом і \”гарно говорили мовою реформ\”.

Отже, сумніву жодного – Гербст, кажучи про корупцію на найвищому рівні, прямо вказував на Яценюка і Порошенка.Прямолінійність сказаного була настільки очевидною, що, як виглядає, викликала неабияке збурення і в Адміністрації Президента, і в середовищі прем\’єр-міністра. Як можна зрозуміти, саме це спонукало чинного посла США в Україні зробити коротку заяву в Твіттері, що, незважаючи на все, \”США рішуче підтримують Яценюка, Порошенка на шляху реформ\”.

Лише одиниці могли зрозуміти двозначність сказаного, особливо в контексті одного з висновків, зробленого напередодні Гербстом. Він дає зрозуміти, що Штати усвідомлюють, з ким мають справу, але капітулювати перед корумпованими лідерами України наміру не мають. І підготували, так би мовити, пропозиції для Яценюка і Порошенка: \”З такою верхівкою, як тут, вам не варто очікуватишвидкого прогресу… Шлях до кращого майбутнього буде нелегким і тернистим, і вам ще потрібно очистити верхівку від тих лідерів, які неправильно розуміють ситуацію. Або навіть кращий варіант: переконати їх, що це в їхніх інтересах – робити все так, як слід\”.Отже, спочатку Яценюка і Порошенка ще трохи намагатимуться переконувати \”робити все так, як слід\”. А якщо вони не зрозуміють – тоді \”потрібно буде очистити верхівку від таких лідерів\”. Що все це означає? І яким є ресурс терпіння західних лідерів?

Про це – у розмові газети \”Експрес\” з експертом Центру політичних студій та аналітики Глібом Каневським, політологом Юрієм Палійчуком та народним депутатом, головою підкомітету парламенту з питань взаємодії з громадянським суспільством Ігорем Луценком.

Недвозначний натяк– Чи згодні ви з тим, що заява американського дипломата адресована саме Яценюкові та Порошенкові?

Г. Каневський: — Поза сумнівом. Зверніть увагу на вказівку Гербста про те, що він говорить не про одну особу, а про множину, і притім вказує, що це люди \”на ще вищому рівні\” за міністра. А хто в нас вищий за міністра? Президент, прем\’єр-міністр і голова Верховної Ради (нині – людина Порошенка). І лише двоє з трьох були міністрами.

І. Луценко: — На жаль, фактів, які б могли спростувати цей висновок американця, нема. Щодо масштабів корупції Гербст має рацію. Буквально три тижні тому Валентин Наливайченко на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції прямо заявив: схеми Януковича й далі працюють. Таким чином корупція в Україні квітне, як і при старому режимі, лишегосподарюють на корупційних потоках не Янукович з Азаровим, а нові люди.

— Чи можна вважати слова і висновки Джона Гербста авторитетними? Що відомо про цього чоловіка?

І. Луценко: — Джон Гербст – колишній посол США в Україні. Свого часу він був чи не єдиним у Вашингтоні, хто прогнозував недовговічність альянсу Тимошенко та Ющенка. Цей прогноз, як ми пересвідчилися, справдився. Ще тоді він запитував: \”Погляньте на команду Ющенка. Наскільки вонавідрізняється від команд Кучми чи Януковича?\”. Критикував українську верхівку, яка замість того, щоб робити правильні вчинки, вирішила збагатитися. До його думок завжди дослуховувались у Вашингтоні, бо він має блискучі аналітичні можливості та чудову інтуїцію.

Ю. Палійчук: — Для Вашингтона така людина, як Гербст, ідеальна, аби озвучувати в Україні потрібні тези. Тобто все, що нині говорить колишній посол, фактично відображає загальну позицію американської влади стосовно України, яку вона передає неофіційним каналами.

— Чому інформацію про те, що нинішня українська верхівка потопає в корупції, пан Гербст оприлюднив саме тепер?Ю. Палійчук: — Про масштаби коруції в Україні нині говорить не лише він. Останніми тижнями цю тему активно порушують у провідних західних ЗМІ.

Але наївно думати, що західні дипломати, котрі мають колосальні можливості фінансової розвідки, дотепер не мали уявлення про рівень корупції у нашій державі. Вони знають про неї більше за будь-кого в Україні. Цю тему почали порушувати саме тепер не випадково. На мою думку, всі ті повідомлення – це елемент тиску на Порошенка і Яценюка, аби вони не затягували з ухваленнямпринципових рішень, яких вимагає від них Захід, зокрема з проведенням конституційної реформи.

Ну і, звісно, вони розуміють, що корумпована країна рано чи пізно стане здобиччю Путіна, якщо не зможе трансформуватися.Вигнати чи примусити?

— Тобто, пан Гербст фактично озвучив ультиматум Порошенкові та Яценюкові?

Ю. Палійчук: — Я впевнений, що і стосовно діяльності Яценюка, і стосовно діяльності Порошенка Захід у будь-який момент може розпочати розслідування. Про таку можливість яскраво свідчить справа Дмитра Фірташа. Нині в центрі уваги західних правоохоронців опинилися давні тіньові зв\’язки цього олігарха з індійськими чиновниками. І я певен, що відкопати компромат на Яценюкачи Порошенка, як і на їхнє найближче оточення, десь на Віргінських чи Кайманових островах, – також не проблема.

Але я б не сказав, що Гербст говорить мовою ультиматуму. Це радше серйозний сигнал українським Президентові та прем\’єрові, що може їх очікувати, якщо не діятимуть \”так, як слід\”.

— Як американці можуть пробувати переконати Порошенка і Яценюка припинити патронувати корупцію?

Г. Каневський: — На думку екс-посла США, українське суспільство здатне скерувати нашу не надто орієнтовану на реформи верхівку в правильному напрямку. У нас зростає покоління молодих лідерів, котрі, як зазначає Гербст, правильно розуміють ситуацію та готові активно розбудовувати країну. У США переконані: громадськість України повинна тиснути на владу і змушувати її діяти в антикорупційному руслі. Я цілком поділяю цю думку.

І. Луценко: — Найбільша проблема полягає у тому, що в нашій країні – війна. І як наслідок – табу на якісь внутрішні рухи, на діяльність конструктивної опозиції. Те, що має назву “Опозиційний блок”, реальною силою назвати важко – це ворожий до України політичний конструкт, складений із колишніх мегакорупціонерів та агентів Кремля.

Відсутність реальної опозиції створює серйозну проблему людям, котрі живуть поза окупованими територіями. Це призводить до того, що в нас у країні де-факто немає демократії.Якщо усунути цю проблему, країна почала б змінюватися дуже швидко. Якби була реальна політична конкуренція і можновладці відчували, що їм будь-якої миті загрожує відставка, то мусили б нормально працювати. Але війна не дозволяє нам влаштовувати третій Майдан. Ми не можемо собі дозволити позачергові вибори до парламенту. Тож швидкого варіанту вирішення проблеми з корупціонерами на посадах, на жаль, я не бачу.

Результат — гарантований– Чому американці переконані, що громадський тиск на владу спрацює, і що Україна поступово вийде з політичної та економічної кризи?

Ю. Палійчук: — Говорити про те, що в Україні вже є нова молода еліта, зарано. Але, наскільки я зрозумів зі слів пана Гербста, Сполучені Штати готові надалі фінансувати громадянське суспільство в нашій країні, аби ця еліта розвинулася і зміцніла.

І. Луценко: — На жаль, у Верховній Раді група депутатів, орієнтованих на зміни, дуже незначна. Молодих реформаторів просто не допускають до вирішення ключових питань.

Загалом те, що відбувається з владою в Україні тепер, – природний для постреволюційного суспільства процес: ті, хто одразу приходить на посади після таких змін, зазвичай у своїй більшості не є найкращими кандидатами на роль реформаторів. Потрібні щонайменше дві – три хвилі оновлення можновладців, аби щось реально почало змінюватися. І тут американці мають чітку і прагматичну позицію: або Яценюк і Порошенко \”почнуть діяти так, як слід\”, або їх просто зметуть.
Олександра ТАМКОВА, газета \”Експрес\”

peredplata