Мені що Правий, що лівий сектор – до лампочки. Москаль розповів, як буде наводити порядок в Закарпатті

Мені що Правий, що лівий сектор - до лампочки. Москаль розповів, як буде наводити порядок в ЗакарпаттіМоя присутність тут – це вже половина вирішення проблеми Закарпаття, в інтерв\’ю НВ каже новопризначений голова Закарпатської області. Але незабаром додає: чи не демонізуйте мене!

Новий Час розмовляло з Геннадієм Москалем, перекинутим з Луганської області в Закарпатську після стрілянини за участю бійців Правого сектора, в його перший робочий день. Він тільки що закінчив розширена нарада з співробітниками місцевої ОДА і йшов готуватися до наступного – з силовиками.

– Коли президент запропонував вам очолити область?

– Я ж не можу говорити про те, про що ми говорили з президентом. Як ви думаєте це морально правильно?

– Я питаю не як, а коли?

– Відразу після мукачівських подій.

– Усіх цікавлять ваші відносини з [Віктором] Балогою. Ви вже з ним говорили?

– У мене немає ніяких відносин [з Балогою]. Балога працює у Верховній Раді, там його місце роботи. Коли я працював у парламенті, я не заважав нікому працювати. Мені депутати теж не повинні заважати, нехай краще допомагають.

– У вас є чіткий план, як вийти з ситуації, що склалася в Закарпатті?

– Моя присутність тут – це вже половина вирішення цієї проблеми, а також зміна всіх керівників силового блоку. Тут повинні зрозуміти, що Закарпаття – не місце для військових дій.

– Вас шокувала це історія?

– Звичайно! Як могли вони [Правий сектор] півроку ходити з автоматами, з гранатометами по місту? Сьогодні багато бізнесменів готові дати свідчення, що у них вимагали гроші. Це як, люди добрі?

– Ви про місцеве Правом секторі?

– Мені що Правий, що лівий сектор – до лампочки. Наявність псевдопатріотичних гасел, якими вони прикривали свою кримінальну діяльність, як учора правильно сказав президент, – це тільки обтяжуюча обставина. Якщо ти прикривався державним прапором, патріотичними ідеями і з автоматом в руках пішов проти громадян або правоохоронних органів – це обтяжуючі обставини.

Я хочу запитати воєнкома, чому при виконанні 28% плану мобілізації вся ця шантрапа не була в АТО? Чому вони тут роз\’їжджали на джипах з автоматами, як сомалійські пірати? Це ж все люди бачили. Тому зняті місцеві начальники УВС, СБУ, зняті керівники прикордонних служб, митних. Йде повне кадрове перезавантаження.

Вибачте, але це не герої. Коли я працював у правоохоронних органах і хтось кричав, що він кримінальний авторитет, перше що я запитував: \”Ти сидів у в\’язниці?\”. І коли мені говорили \”ні\”, я їм казав: \”Іди спочатку відсиди у в\’язниці і тоді я скажу, що ти кримінальний авторитет\”. Так само і той, хто не воював в АТО, а тільки розмахує зброєю – не герой.

Мені тут розповідають, що вони [ПС] заходили до начальників управлінь, вимагали грошей, в саму адміністрацію, до бізнесменів. Чого вони досягли в результаті? Нашкодили іміджу України, іміджу Закарпаття, відняли останні копійки у туристичного бізнесу. Багато хто, дивлячись ці передачі і бачачи, що вони [ПС] ще й по лісах ходять, бояться їхати в санаторії, в будинку відпочинків, відмовляються від турів. Це нормально? Як ви вважаєте? Або у мене в Луганській області не було роботи?

Президент повинен був оперативно відреагувати. Моя перша задача – відновити державне управління територією. Указом президента це зроблено.

– Ще одна сторона конфлікту – це депутат [Михайло] Ланьо. Ви його знаєте?

– Я ще раз повторюю, депутати працюють у парламенті в Києві, вони отримують там зарплату, от нехай працюють в сесійній залі, в комітетах.

– Але у них на Закарпатті свої бізнесові інтереси – легальні і нелегальні.

– Нелегальні будуть перекриті. Ми сьогодні збираємо керівників усіх правоохоронних органів, разом з митниками перекриваємо перевали, у нас чотири перевалу, сьогодні ввечері всі вони будуть перекриті. Всі фури, які їдуть, будуть митниками оглядатися, щоб під пломбами не були сигарети і афроукраїнці, а на зворотному шляху – наркотики.

А хто контролюватиме митників і прикордонників?

– Я хочу запросити сюди служби Румунії, Польщі, Словаччини та Угорщини, які борються з контрабандою сигарет, наркотиків, нелегальними мігрантами або поїхати до них. Ми хочемо домовитися з ними, щоб у нас була щомісячна звірка – кого вони ловлять і кого ми пропустили. Якщо наші пропустили, вся зміна повинна написати заяви про звільнення і піти. Це стосується і прикордонників і митників. Якщо не буде цих жорстких заходів, бардак буде тривати до нескінченності. Сьогодні я збирав ознайомлювальне нараду.

– З ким? З керівниками районів?

– Начальники департаментів, керівники служб ОДА. У нас одні проблеми. Радощів поки немає. Ми всіх попередили: шановні, хто буде в чомусь замішаний – ми не будемо розбиратися, нехай суд розбирається.

– Ви про корупцію говорите?

– У нас дві проблеми: контрабанда і ліс. Тут дві мафії – мафія лісова і сигаретна. Приїде скоро начальник СБУ, приїде скоро начальник міліції. Зараз ми в 13.00 збираємо керівництво всієї правоохоронної системи. Все це повинно бути закрито і забуто – вертольоти, літаки, дельтаплани, водолази, човни. Безпілотники повинні бути в зоні АТО, а не перевозити сигарети. Проблеми у нас не в контрольно-пропускному пункті, проблема у нас в зеленій території. Вона була розділена між кримінальними угрупованнями. Через це і почалося.

– Багато хто говорить, що міліція точно знала про цю сходку.

– Контрабанда не може провозитися без участі міліції, СБУ, прокуратури, державної прикордонної служби та митниці. Цього не може бути в природі. Всі повинні бути разом і отримувати вигоду. Якщо правоохоронні органи займуть чітку позицію, якщо держадміністрація займе чітку позицію, це явище зникне само собою.

– Розкажіть про ваш перший робочий день.

– Я повинен ознайомитися з ситуацією. Я пішов звідси 13 років тому. За 13 років вже стільки води в Тисі втекло – напевно, навіть більше, ніж води в Чорному морі. Потрібно увійти в курс справ, робити все це швидко і рухатися далі. А то всі злякалися Правого сектора. У мене в Луганській області були Айдар, Торнадо, Чернігів. Де вони? Половина сидить у в\’язниці, половина розформовані. Я їх не боявся.

– Ви з Дмитром Ярошем спілкувалися?

– Чому я повинен з ним спілкуватися? Він повинен контролювати свої організації, а не я. Я їх не створював. Створення незаконних збройних формувань заборонено Конституцією і законами України.

– Ви що будете намагатися заборонити Правий сектор тут?

– Я не буду забороняти. Я їх не створював і не буду забороняти. Я буду давати політико-правову оцінку їх діям, а правоохоронні органи будуть робити свою роботу.

– На Закарпатті всі один одному родичі – брат, сват, кум. У вас є родичі тут?

– Ні. Тут є багато з таким же прізвищем, це притаманне для Західної України, але це не родичі. У мене є родичі в Румунії, а на Закарпатті немає.

– Після того, як ви виїхали з Луганської області, як зберегти стабільність в регіоні?

– Область тримається. Там є досвідчені фахівці. Ви не демонізуйте мене. Я сам не міг би впоратися з ситуацією, це була командна робота. І тут я сам нічого не зможу зробити, якщо не буде нормальної команди. Мені не треба, щоб до мене приходили з дулями в кишенях. Чим відрізняється Закарпаття від Луганської області? У Луганській області з матами і криками люди йдуть і роблять, а тут кажуть: \”Так, шановний пане, все буде добре\” – а потім йдуть і нічого не роблять.

Христина Бердинських

Джерело

Переклад з російської газети ЧАС

peredplata