Яценюк назвав «клінічним діагнозом російської влади» заяви Москви, ніби він воював у Чечні

Яценюк назвав «клінічним діагнозом російської влади» заяви Москви, ніби він воював у Чечні

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав «клінічним діагнозом російської влади» заяви Москви, ніби він воював у Чечні.

«Сталінське правосуддя, замішане на геббельсівській пропаганді і підтверджене й підписане Володимиром Путіним» – так прокоментував він такі твердження голови Слідчого комітету Росії в перебігу візиту до Польщі, повідомляє «Радіо Польща».


Водночас двоє колишніх провідних діячів незалежницького руху Чечні в інтерв’ю Радіо Свобода так само категорично заперечили, ніби Яценюк брав участь у бойових діях у Чечні проти російських військ у 1990-х роках.

Із такими заявами виступили Хусейн Ісханов, який був заступником керівника штабу Збройних сил самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерії в 1994–1996 роках, і Саїд-Хасан Абумуслімов, який у минулому був віце-президентом самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерії.

У вівторок, 8 вересня, речник прем’єр-міністра Ольга Лаппо заявила у зв’язку з такими твердженнями голови Слідчого комітету Росії, що радить російському режимові провести психіатричну експертизу Олександра Бастрикіна.

Раніше у вівторок у Росії офіційна урядова «Російська газета» оприлюднила велике інтерв’ю з головою Слідчого комітету Росії, в якому Олександр Бастрикін висунув багато звинувачень у «злочинах» проти низки українців – у першу чергу проти народного депутата Надії Савченко, але також і проти інших українських діячів і посадовців – у традиційному стилі кремлівської антиукраїнської пропаганди. Серед багатьох таких тверджень, більшість яких він нічим не обґрунтував, Бастрикін заявив і про нібито участь Яценюка в бойових діях у Чечні наприкінці 1994-го й на початку 1995 року в перебігу повстання в цій республіці в Росії за її незалежність на боці борців за цю незалежність проти російських військ.

У той час 20-річний Яценюк був студентом юридичного факультету Чернівецького університету.

Джерело

peredplata