На участь у виборах можуть претендувати місцеві осередки 285 політичних партій

На участь у виборах можуть претендувати місцеві осередки 285 політичних партійЦентральна виборча комісія оприлюднила перелік політичних партій, які, станом на 10 вересня, можуть претендувати на участь їх місцевих організацій у місцевих виборах. В переліку представлені 285 політичних партій, серед яких «Партія угорців України», окрім Опозиційного блоку є Опозиційна сила, Піратська партія, партія «Русичи» та багато інших. Кожна п’ята політична партія (54) створена в 2015 році.

Відповідно до закону «Про місцеві вибори», до 19 вересня включно триватиме подання до Центральної виборчої комісії копії рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у виборах.
Зважаючи на те, що політичні сили заявили про своє бажання брати участь у виборах, Чернівецьке представництво наголошує на дотриманні норм виборчого законодавства політичними силами.

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ моніторять діяльність політичних сил краю. Зокрема, фіксують інформацію про надання ліків і подарунків мешканцям геріатричного пансіонату (ініціативна група «Самопоміч» https://www.youtube.com/watch?v=7CWgpB7MDu8&feature=youtu.be&t=54s ), про надання допомоги на відпочинок дітей, АТО («Солідарність» https://www.facebook.com/n.yakymchuk/posts/1069698133071104 , http://chernivtsi.solydarnist.org/?p=595 ), надання допомоги воїнам АТО (ВО «Батьківщина
http://bukinfo.com.ua/show/news?lid=64364#.VeRnpAPrjow.facebook ) та інші.
У разі отримання реєстрації політичних сил суб’єктами виборчого процесу, ОПОРА розцінюватиме вказані дії як порушення закону «Про місцеві вибори».

Зокрема, згідно ст. 54, п. 2 закону «Про місцеві вибори» місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.

ОПОРА наголошує, що згідно до ч. 4 ст. 60 Закону «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Детальніше:
Координатор виборчих програм Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА
Тарас Прокоп, тел. +380954900504, prokoptar@gmail.com
Надія Вірна, тел. +380502104847, virna@opora.org.ua

peredplata