За позбавлення Росії права вето в ООН виступили вже 67 країн

Жодна з країн не повинна мати право блокувати важливі рішення більшості у випадках, \”коли конфлікти набувають особливої жорсткості\”.
За скасування права вето в Раді Безпеки ООН виступають 67 країн. Вето не буде застосовуватися \”у випадках, коли конфлікти набувають особливої жорсткості\”, повідомив офіційний представник України в ООН Юрій Сергєєв.

За позбавлення Росії права вето в ООН виступили вже 67 країн

Україна на Генасамблеї ООН підніме питання про позбавлення Росії права вето в Раді Безпеки, раніше заявив президент Петро Порошенко. За його словами, цей крок не тільки зробить механізми Радбезу ООН більш ефективними, він поверне цим механізмам ефективність, оскільки зараз Радбез просто блокується і не в змозі виконувати свою роль.

Одне з останніх \”гучних\” застосувань права вето Росією сталося наприкінці липня. Росія заблокувала резолюцію про міжнародний трибунал для збитого \”Боїнгу\”, ставши єдиною країною, яка проголосувала проти. Ще три країни (Китай, Венесуела і Ангола) утрималися.

Втім, таке рішення було передбачуваним, тому постпред України перед цим заявляв, що трибунал по \”Боїнгу\” буде створено навіть при накладенні вето РФ. Інші держави, які підтримали ідею трибуналу, висловили глибоке розчарування таким рішенням Росії, а деякі країни різко засудили спроби Росії \”сховатися\” за правом вето.

Як писав Володимир Кравченко у статті для DT.UA Росія не уникне трибуналу по MH17, навіть якщо накладе вето в Радбезі ООН. Автор нагадує, що історія різних міжнародних судових інстанцій демонструє: крім класичних трибуналів по колишній Югославії та Руанді були ще і \”гібридні\” трибунали, створені на основі угод ООН і конкретної держави.

peredplata