Чому з Путіним не можна ні про що домовлятися

Чому з Путіним не можна ні про що домовлятисяЗаяву президента Росії Володимира Путіна про нібито причетність США до \”повалення\” втікача Віктора Януковича не потрібно сприймати з пропагандистської точки зору, а лише як факт того, що він не знає, про що говорить.
Про це у своїй колонці для видання Контракти написав журналіст, політолог Віталій Портніков.

– Він справді вірить у те, що говорить. Це і є те, що називається лубянською політичною свідомістю – люди, які виросли в школі КДБ, не розуміють історичних процесів і ролі людей в тому, що відбувається, схильні вбачати у всьому руку ворога – або уявного ворога, тому що Сполучені Штати – не ворог Росії. Коли людина, що володіє подібною політичною свідомістю, виявляється на чолі держави, курс розвитку країни починає визначати параноя. Що, власне, з Росією і відбувається, – пояснив журналіст.

Портников впевнений, що Путін не має реальної інформації, а та, яку кладуть на робочий стіл, відрізняється від реальності. – В КДБ було прийнято посилати наверх те, що подобається вождям – інакше знімуть з роботи. Те ж саме відбувається і тепер. На путінський стіл кладуть висмоктану з пальця – і це в кращому випадку – дурість, покликану підтвердити вірність президентських підозр і висновків. Якщо не вистачає фактів – використовують дані спіритичних сеансів і звіздарів, – іронізує журналіст.

– Як таке може бути? А чому не може? У вас немає знайомих, які вірять ворожкам? Ви не пам\’ятаєте, з якого соціального дна відбувається Путін? Ви ніколи не помічали, що інтелектуально нерозвинені люди – нехай навіть у них формально є вища освіта – схильні вірити в містику і потойбічні можливості?

Ви не знаєте, що такі люди комфортно себе почувають у закритих спільнотах типу монастиря або КДБ? Хіба Путін – не людина? Він таким сформувався. Іншим просто не міг. Якщо ви почнете переконувати його, що політика – зовсім інша матерія, що США не всесильні, що воля людей багато означає, що не потрібно вірити ворожкам, що перебувають у штаті ФСБ чи президентської адміністрації – він тільки посміється над вами, – підкреслив Портніков.

Як резюмує журналіст, саме тому з ним не можна ні про що домовитися, а єдине, що можна – це розповісти про наслідки, до яких приведуть ті чи інші його кроки. – Путін все одно буде думати, що це Вашингтон захищає своїх ставлеників, які прийшли до влади після повалення шанувальника афонських старців Віктора Януковича. Але спробує діяти обережніше, щоб зберегти владу і гроші. Коли мова йде про владу і особливо про власні гроші, він, як і кожна людина такого типу, стає жахливо прагматичним і вже ні в які прикмети і спіритичні сеанси не вірить, – підсумував Портников.
Джерело

peredplata