Час для насолоди

Час для насолодиСлідом за навколишнім світом ми перестаємо сприймати власного президента серйозно.

У Віктора Януковича немає часу насолоджуватися життям – не встигає він влягтися в ліжко, щоб хоч трохи відпочити від трудів праведних на благо Вітчизни, як доводиться прокидатися і знову невтомно зображати діяльність. Знову робити вигляд, що він не впливає на судову систему, а це вона сама така. Знову робити вигляд, що це не він віддає вказівки уряду, а це вони самі. Знову імітувати незалежність парламенту – як ніби голосування депутатів визначаються Єфремовим або, прости Господи, Чечетовим. Знову зображати радість на переговорах з Європейським Союзом – як ніби він з європейцями про те домовляється. Знову посміхатися російським колегам – як ніби він з ними про те може домовитися. Які вже тут насолоди!

Зате ми насолоджуємося. Такого президента у нас ще не було. Був обережний – Кравчук. Був найхитріший – Кучма. Був найбільш цинічний – Ющенко. Але кожному з них було притаманне уявлення про те, як функціонує державний організм, якими можуть бути наслідки тих або інших кроків, де варто діяти рішуче, а де краще зупинитися і перечекати.

Януковичу все це невідомо. Він існує виключно на рівні первинних хапальних інстинктів, рішуче відмітаючи все, що може перешкодити їх задоволенню в даний момент. Йому навіть і в голову не приходить, що це може бути помітно, що вся пелерина з незграбно підібраних слів, яку він накидає на розкрадання країни своїм жадібним угрупуванням, не може нічого приховати. Що люди живуть чимраз гірше – дарма, що мають дах над головою і що ситуація тривожніше – дарма, що вона викликає у очільника держави тільки оптимістичні очікування.

Саме це щире нерозуміння президентом того, як він і результати його правління виглядають з боку, і викликає сміх. Саме тому ми – слідом за навколишнім світом – перестаємо сприймати власного президента серйозно, так, як в один прекрасний день перестали сприймати всерйоз свого правителя персонажі андерсеновської казки про нову королівську сукню. Саме тому ми насолоджуємося – тому що вперше живемо, як у казці.

Віталій Портніков

Джерело rus.newsru.ua

peredplata