Нас вітають з ООН

Нас вітають з ООНВельмишановні колеги-журналісти,

Щиро вітаємо Вас зі святами та бажаємо щасливого Нового Року!

Генеральна Асамблея ООН проголосила 2012 рік: «Міжнародним роком сталої енергетики для всіх» та «Міжнародним роком кооперативів». Починаючи з 1959 року Організація Об’єднаних Націй проголошує міжнародні роки задля того, щоб привернути увагу до основних проблем та заохотити міжнародну спільноту вирішувати питання, що є глобально важливими для людства.

Міжнародний рік сталої енергетики для всіх: Асамблея рекомендувала всім державам-членам ООН в новому році підвищити рівень обізнаності про те, наскільки важливим є вирішення завдань щодо охоплення всіх сучасним енергопостачанням, доступу до недорогих енергоресурсів, підвищення енергоефективності та екологічності джерел енергії.

За даними ООН, 1,4 млрд людей ще не мають доступу до сучасних джерел енергії. Тому в рамках програми \”ООН-енергетика\” здійснюється нова глобальна ініціатива під назвою \”Стала енергетика для всіх\”. Вона направлена на забезпечення загального доступу до сучасних енергетичних послуг, зниження світового енергоспоживання на 40%, а також на збільшення частки джерел відновлюваних енергії у світі до 30%. Дані цілі ООН планує досягнути до 2030 року.

Міжнародний рік кооперативів: У резолюції 64/136 від 18 грудня 2009 року Генеральна Асамблея відзначила роль кооперативів у зниженні рівня бідності, забезпечення зайнятості та соціальної інтеграції.

Як організації самодопомоги, які задовольняють потреби своїх членів, кооперативи надають сприяння у забезпеченні зайнятості і доходів у місцевих громадах. Кооперативи надають можливості для соціальної інтеграції. У неформальному секторі економіки, робітники створили обслуговуючі кооперативи і цілях сприяння їх самозайнятості. У сільських районах, ощадні і кредитні кооперативи забезпечують доступ до банківських послуг, які відсутні в багатьох населених пунктах і фінансують створення малих підприємств.

Кооперативи різних секторів економіки в усьому світі налічують близько 800 мільйонів членів у більш ніж 100 країнах і, за оцінками експертів, створили більше 100 мільйонів робочих місць по всьому світу.

Спеціальні заходи і пам\’ятні дати ООН покликані внести свій внесок у досягнення цілей Статуту ООН і сприяти розширенню розуміння їх суті і відповідної діяльності, а також важливих політичних, соціальних, культурних, гуманітарних питань чи проблем в області прав людини.

Вони є корисним механізмом сприяння активізації діяльності на міжнародному та національному рівнях, а також стимулювання інтересу до діяльності і програм ООН. При підготовці до проведення міжнародних років і десятиліть Генеральний секретар ООН вживає низку заходів з тим, щоб встановити відповідний попередній процес, оцінку і подальші процедури.

Більшість спеціальних заходів та пам\’ятних дат були ініційовані Генеральною Асамблеєю ООН, і лише деякі – спеціалізованими установами ООН.

У 1950 році Генеральна Асамблея схвалила ідею проведення першого міжнародного дня – Дня прав людини, – запропонувавши відзначати його на щорічній основі 10 грудня. Резолюція 423 (V) «запропонувала всім країнам і зацікавленим організаціям …, дотримуватися це свято в пам\’ять проголошення Загальної декларації прав людини Генеральною Асамблеєю 10 грудня 1948 р. і помножити свої зусилля в цій галузі людського прогресу».

З найкращими побажаннями,

Інформаційний відділ Представництва ООН в Україні

peredplata