Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликають російську владу відмовитися від звинувачень проти Семени

Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликають російську владу відмовитися від звинувачень проти СемениУкраїнський фрілансер Микола Семена сьогодні був викликаний на допит в Криму за звинуваченнями в здійсненні закликів до сепаратизму і підриві територіальної цілісності Росії. Якщо його визнають винним, йому загрожує п\’ять років позбавлення волі.

Міжнародна і Європейська федерації журналістів приєднуються до своїх українських філій, Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) і закликають російську владу відмовитися від необґрунтованих звинувачень проти Семени.

19 квітня, агенти Федеральної служба безпеки (ФСБ) у Криму увірвалися і провели обшук в будинку Миколи Семени, конфіскували його професійне обладнання і затримала його для допиту в зв\’язку з кримінальним звинуваченням в сепаратизмі. НМПУ і НСЖУ наполягають на тому, що звинувачення проти журналіста сфабриковано.

Два дні тому 26 квітня ЄФЖ на своїй звітно-виборній конференції, де взяли участь понад 130 делегатів і гостей з усієї Європи ухвалили заяву проти триваючого залякування журналістів, які висвітлювали конфлікт в Україні. У заяві відзначається здійснення нападів на журналістів і міститься заклик до підтримки і солідарності журналістів, які працюють в Криму. ЄФЖ схвалила Об\’єднаний Центр допомоги журналістам, створеного НМПУ і НСЖУ для надання підтримки і захисту журналістів в Криму.

Дуня Міятович, Представник з питань свободи засобів масової інформації Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), якиа виступала на конференції ЄФЖ також звернула увагу на проблеми безпеки журналістів у Криму та закликав уряди активізувати зусилля, щоб забезпечити їхню безпеку істворити можливість для існування незалежної журналістики.

Справа Миколи Семени була додана на платформі Ради Європи, яка сприяє захисту журналістики і безпеки журналістів, в якій МФЖ і ЄФЖ, що представляють 600000 журналістів в світі, є партнерами. За минулий рік обидві Федерації представили 140 тривожних випадків.

peredplata