Папієв сказав. Та чи зробив?

Папієв сказав. Та чи зробив?Час збирати каміння. Тобто обіцянки. От уже й 2012 рік. А наобіцяно, починаючи з 2010, чимало. Чиновники наговорили так багато, що коли б усе виконали, то ми б уже жили, мов у Бога за пазухою. А ми живемо, як у дідька в споднях. Чому, запитаєте? Бо почасти не ділом, а словом працюють наші владоможці.

Ми вже писали про те, як голова Чернівецької ОДА ще в листопаді обіцяв авіасполучення зі столицею. Нема (правда, для більшості буковинців ціни на квитки від півтори тисячі гривень є захмарними, а бюджетні авіалінії на Буковину не поспішають).

Також обіцяв тариф для чернівчан на електроенергію справедливий. Нема. Пан Михайло також сказав, що веде з НКРЕ переговори. Поки він вів (або не вів, — хтозна) переговори, комісію реорганізували. А на наш інформаційний запит щодо тих переговорів голови ОДА з НКРЕ відповіли, що жодні тарифи не переглядаються, адже «тариф на електричну енергію для відповідної категорії споживачів є однаковим по всій території України та не від-різняється в залежності від регіону». І категорії споживачів визначені. І, виходячи з відповіді, перегляду тарифу (в розрізі збільшення ліміту зі 150 кВт до 250 кВт) не планується.

Окрім того, ще в квітні 2010 року на прес-конференції Михайло Папієв сказав, а потім впродовж своєї каденції неодноразово повторював про необхідність наведення порядку в краї з родовищами. Зазначив, зокрема, наступне: «Давно вже відоме всім Лопушнянське нафтородовище, а Чернівецька область має серйозні запаси власних надр, і тут нам також буде необхідно наводити порядок. Лопушнянське нафтородовище, за тією інформацією, яка сьогодні у мене є, використовується не прозоро, не контрольовано, рентна плата не сплачується, також не здійснюються соціальні відрахування. Це питання ми сер-йозно піднімемо… Також Білокриницьке газове родовище, ліцензія віддана взагалі невідомим особам! Треба починати наводити тут також порядок».

Надворі вже 2012 рік. І що ми маємо?

У Вижницькій РДА кажуть, що порядок з Лопушнянським нафтородовищем наведений. В міру можливостей. Адже все, що там добувається, належить Нафтогазовидобувному управлінню «Надвірнанафтогаз» ВАТ «Укрнафта» (Івано-Франківська область). Район хіба отримує лиш податок за землю та ренту за користування. Правда, щось таки зроблено. Уперше за три роки цьогоріч підприємство сплатило на соціально-еконо-мічний розвиток краю два мільйони гривень. На жаль, за 2010 рік, коли саме Папієв обіцяв розібратися, коштів не сплачено. Але те, що хоч щось зроблено, радує.

Що ж стосується Білокриницького газового родовища, то з Глибоцької РДА на наш запит ми отримали відповідь, в котрій зазначається, що у травні 2007 року сесією Багринівської сільської ради були прийняті пропозиції щодо надання погодження на продаж спеціального дозволу на користування надрами Багринівської площі нафти і газу з метою її геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки. Проте на даний час роботи з розробки згаданого родовища не здійснюються. От і маємо обіцянку-цяцянку від Михайла Папієва.

Також губернатор обіцяв відновлення роботи Чернівецького молокозаводу, бо наша область єдина в Україні не мала молокопереробного підприємства. І наприкінці року завод таки відновив роботу. Але не той самий. Завод створили на базі підприємства «Аполло». Воно інвестувало в нього понад 15 млн. грн., як повідомляє прес-служба ОДА. Придбано нове сучасне обладнання, здійснено модернізацію існуючих цехів.
Нагадаємо, що саме ВАТ «Чернівецький молокозавод» (найбільший акціонер — підприємство ДП «М’ясо Буковини») влада ще наприкінці 2008 року поклала на лопатки, заборонивши тому випускати продукцію. Заборону аргументувала тим, що буцімто продукцією заводу отруїлися малюки в садочках. Опісля, в 2009 році, підприємство отримало непосильні закупівельні ціни на молоко і після тривалого простою перебувало у надскладному фінансовому стані. Тоді більше 40 людей звільнили. І в 2010 році сама ОДА у довідці щодо ситуації на молокозаводі зазначала, що потреба в інвестиціях підприємства для відновлення роботи становить, як мінімум, 500 тис. грн. Та тоді роботу так і не було відновлено. Ми спробували поцікавитися ситуацією на ВАТ «Чернівецький молокозавод» у його найбільшого акціонера ДП «М’ясо Буковини». Однак там відмовились будь-що коментувати, зіславшись на те, що інформація є конфіденційною.

А ще у жовтні помпезно відкривали другу гілку газогону до Чернівців. Хвалились, що ні копійки субвенцій з бюджету не витрачено. 21 млн. грн. на добудову виділено НАК “Нафтогаз України” через дочірнє підприємство “Укргазвидобування” (керівник Юрій Борисов, права рука мільярдера Дмитра Фірташа). Попіарились тоді і Папієв, і секретар Чернівецької міської ради Михайлішин. І… у грудні на позачерговій сесії Чернівецької міської ради другу гілку газогону з Топорівців до Чернівців передали Фірташеві (тобто ПАТ «Чернівцігаз»). Безкоштовно. Отак от.

Також ще у листопаді казав Папієв, що буде обрано голову облради. Правда, зауважив, що то внутрішні справи буковинського парламенту. Однак в 2012 рік Буковина уві-йшла все ж таки безголовою. Як мінімум, тричі – обласна, Чернівецька міська та Новодністровська міська ради залишаються без голів.

Так, дійсно, є обіцянки, які виконуються, але є такі, які кидаються на вітер. В 2012 ми ж бажаємо керівникам краю, аби за кожним їхнім словом стояло діло. Вибори ж-бо на носі. А виборець вже сам зробить висновки.

Надія ВІРНА

Світлина

peredplata