У «чорній бухгалтерії» Партії регіонів і ті, хто нині найгучніше виступає у парламенті – Луценко

У «чорній бухгалтерії» Партії регіонів і ті, хто нині найгучніше виступає у парламенті – Луценко«Коли будуть оприлюднені списки Трепака, ви дізнаєтесь, що фінансували зовсім не Партію регіонів, а зовсім інші партії»

Кримінальне провадження про хабарі на суму в 2 мільярди доларів нарешті відкрите – після вивчення документів, наданих екс-заступником голови Служби безпеки України, Національне антикорупційне бюро офіційно розпочало розслідування. На вивчення величезних, як кажуть, «гросбухів» антикорупційні детективи витратили 3 дні. Генеральний прокурор обіцяє, що прізвища фігурантів нового скандалу нікого не здивують.

Документи про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів передали в Національне антикорупційне бюро ще 27 травня, але лише тепер стало відомо про початок слідства. Розслідувати, кому виплачували гроші з партійної каси Віктора Януковича буде не лише бюро, а також і спеціальна антикорупційна прокуратура, і департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури. Цей же департамент займається розслідуванням інших злочинів режиму попереднього президента.

За словами генерального прокурора Юрія Луценка, в отриманих від екс-заступника голови СБУ Віктора Трепака документах є не лише імена отримувачів грошей, а ще й їхні підписи.

«Коли будуть оприлюднені списки Трепака, ви, мені здається, без подиву дізнаєтесь, що фінансували зовсім не Партію регіонів, а зовсім інші партії. У тому числі дуже гучні на сьогоднішніх виступах у парламенті, я б сказав найгучніші», – наголосив Луценко.

Провадження буде попередньо розслідуватись за 369-ю статтею Кримінального кодексу про пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про можливе існування партійної каси «Блоку Петра Порошенка», генпрокурор наголосив, що поки був народним депутатом, ані він, ані його дружина Ірина Луценко, також народний депутат, ані його знайомі у фракції, грошей від президента чи будь-кого, крім бухгалтера парламенту не отримували.

«Єдине, що робить БПП, це перенавчає депутатів місцевих рад, на це йдуть легальні видатки партійної діяльності. Буде якась заява про незаконні дії будь-якої з громадських або партійних організацій – будемо реагувати, згідно з законом», – заявив Луценко.

Однією з найгучніших партій у парламенті сьогодні є Радикальна партія. Як наголосив у коментарі Радіо Свобода її лідер Олег Ляшко, вони заздалегідь знали про провокацію спецслужб проти їхньої політичної сили.

«В мене питання, чому вони не проводили розслідування по цих матеріалах, коли Віктор Трепак тривалий час очолював управління по боротьбі із корупцією Служби безпеки? Чому вони заявили про це тільки тоді, коли він був відправлений у відставку? Це за завданням президента Порошенка спецслужби організовують спецоперацію з метою дискредитації Радикальної партії і нашої команди», – заявив Ляшко.

Лідер партії пов’язує можливу провокацію з вимогами «радикалів» розслідувати офшори президента й інших представників влади. Жодних грошей від Януковича вони не отримували, наголосив Ляшко.

Критично до можливого розслідування Антикорупційного бюро і Генеральної прокуратури ставиться також народний депутат із міжфракційного об’єднання «Укроп» Віталій Купрій. В ефірі Радіо Свобода він наголосив, що згідно з законною процедурою, кримінальне провадження мало бути відкрите одразу. Поняття «вивчення документів» в законодавстві немає, заявив народний депутат.

«Щодо пана Трепака – я його дуже поважаю за його позицію щодо Корбана свого часу, але він вчинив, як вчиняє правоохоронець – передав у правоохоронні органи. Відкриється кримінальне провадження рано чи пізно, і для чого воно відкриється? Не факт для того, щоб покарати винних, знайти істину і припинити злочин. А для того, щоб покрити потім таємницею слідства ці документи і щоб потім суспільство про них не дізналося», – заявив Купрій. На його думку, треба було оприлюднити документи в інтернеті і навести докази для громадськості.

Дізнатися імена можливих хабарників можна буде також із розслідування журналістів «Української правди». Презентація «Рукописи не горять» про «чорну бухгалтерію» регіоналів мала відбутися вже 30 травня, але її перенесли, повідомив Радіо Свобода народний депутат і колишній журналіст видання Сергій Лещенко.

«Завтра о дев’ятій ранку. Не встигли заверстати матеріал», – наголосив народний депутат. Лещенко наголосив, що на брифінгу журналісти оприлюднять прізвища тих, хто отримував гроші від екс-партії влади.

Михайло Штекель

Джерело

peredplata