Понад 30 осіб отримали поранення під час заворушень у Бухаресті

Понад 30 осіб отримали поранення під час заворушень у БухарестіБільш як три десятки осіб отримали поранення під час безладів у столиці Румунії Бухаресті.

\”Зараз нами зареєстровано 33 потерпілих. П`ятнадцять з них, зокрема троє жандармів, госпіталізовані, іншим медичну допомогу надано на місці\”, – заявив керівник служби невідкладної меддопомоги Бухареста Крістіан ГРАСУ, передає РІА «Новости».

В неділю десь близько тисячі осіб зібралися на університетській площі у Бухаресті і вимагали відставки Президента країни Траяна БЕСЕСКУ, скасування запланованих скорочень бюджетних витрат, а також проведення дострокових виборів до парламенту. Вони намагалися перекрити рух на довколишніх вулицях, проте поліцейські і бійці жандармерії не дали мітингувальникам цього зробити. Тоді демонстранти закидали вартових порядку камінням, які вивернули з бруківки, а також петардами і димовими шашками. Співробітники правоохоронних органів застосували сльозогінний газ для угамування натовпу.

Прем`єр-міністр Румунії Еміль БОК закликав владу країни і суспільство до діалогу, заявивши, що \”метання каміння – це не вихід з ситуації, що склалася\”. Міністр внутрішніх справ країни Траян ІГАШ пізно ввечері в неділю закликав уряд держави провести екстрене засідання з питання розв`язання кризи.

За даними румунської жандармерії, у заворушеннях брали участь члени угруповань футбольних фанатів місцевих клубів \”Динамо\” и \”Стяуа\”, які раніше були відомі своєю протиправною поведінкою на футбольних матчах.

Масові виступи у Румунії проти планів властей різко скоротити бюджетні витрати проходять вже четвертий день поспіль, причому не лише у Бухаресті, а й в інших містах країни. За даними поліції, за весь цей час у них брали участь більш як 4 тис. людей.

Західні ЗМІ повідомляють, що нинішні протести – найбільші в Румунії з моменту приходу до влади Президента Т.БЕСЕСКУ в 2004 році.

Раніше влада Румунії вже проводила програму скорочення бюджетних витрат. У 2010 році було знижено на 25% зарплату держслужбовцям і підвищено деякі податки.

На фоні незадоволеності політикою уряду і Президента парламентська опозиція в Румунії також вимагає проведення дострокових виборів до законодавчих зборів. Коаліція \”Соціально-ліберальний союз\”, до якої входять соціалістичні, правоцентристські і націоналістичні фракції, вимагає провести вибори до парламенту Румунії достроково. За планом голосування має пройти наприкінці нинішнього року.

Джерело

peredplata