Мордою по борду

Мордою по бордуВи помітили закономірність: чим менший рейтинг у президента Януковича, тим більше його зображень на так званих великих дошках (англ. big board) по містах українських. Кажуть, що так само любили виставляти свої бігборди лідери африканських авторитарних країн, де минулоріч відбулись заворушення та революції.

І куди не кинь оком – скрізь Янукович. І хоч як не важко живеться наразі українцям, але вони мусять на власні очі щодня бачити, заради кого вони гнуть свої вже й без того згорблені спини. Аби-с-ти знали свого царя-пана і не забувалися. Так само рясніли узбіччя буковинських вулиць бігбордами з Януковичем, коли той приїжджав до Чернівців з офіційним візитом. Отож лозунг цієї влади, мабуть, звучить так: «не словом, а бордом». Або ж – «мордою по борду».

Та й, каже влада, то все не за бюджетні кошти, а є не чим іншим, як соціальною рекламою. Так само, як, скажімо, реклама захищеного сексу, презервативів чи шкідливості тютюнопаління та алкоголізму. Цікаво тільки, до яких дій закликає чи про яку шкоду попереджає зображення Януковича?..

І недовго довелось чекати, аби отримати відповідь на це сакральне запитання. З настанням перших днів нового року у всіх куточках України невідомі закидали і продовжують закидати донині зображення Януковича то фарбою, то більш звичними «тупими предметами», тобто яйцями. І на Одещині, і на Донеччині, і на Луганщині, і на Волині, і на Рівненщині, і на Львівщині, і в Запоріжжі «бігборди» отримали по морді. Міліціянти за фактами порушують кримінальні справи і шукають тих, хто теє наробив. Бо ж сказано – бандитам тюрми! А хто для цієї влади тепер бандити? Усі, хто проти неї! Зірвала пенсіонерка стрічку з вінка, якого Янукович поклав до пам’ятника, — бандитка! Виступили люди на майдані проти дій влади – вони теж бандити! Зрубали голову сталінському істукану – бандити! І тюрми їм. А Януковичу – бігборди!

В Криму місцева влада навіть планує провести круглий стіл з проблеми закидання брудом бігбордів із зображенням Януковича. Там вважають, що поважати президента — значить поважати самих себе, а тому негоже бруднити зображення президента. Но-но!

Тим часом у деяких українських містах, зокрема в Маріуполі, пенсіонери, афганці та підприємці відповіли Януковичу і Ко своїми бігбордами, в котрих «дякують» президенту за «покращення життя вже сьогодні» і бажають президенту «нових придбань».

А в Чернівцях цнотливі зображення Януковича й надалі вітають буковинців з Новим роком. І бажають ті януковичі процвітання. Правда, не уточнюють, кому. І кажуть, що цей рік відкриє Україну для Європи та світу. Та тільки як рік може щось комусь відкривати, питається? Нікудишні тексти з таким же змістом та з такою ж політикою. Що тут скажеш, «проффесіонали» ж-бо.

Надія ВІРНА

Від редакції.

На Волині упіймали шкідника, котрий зіпсував обличчя Януковича. Ним виявився 74-річний дідусь. Він носив із собою драбину, на яку залазив і замальовував лице президента. Чому так робив? Бо, за словами дідуся, це не його президент і він обманює український народ.
Колись у Російській імперії за царя Олександра ІІІ був показовий приклад для наших правителів.

Служив за царя Олександра ІІІ такий собі вояка Орєшкін. Якось пішов Орєшкін до кабака та напився. І глядить Орєшкін п’яними очицями навкруги себе та спиняється біля кожної відомої і невідомої постаті, кожній із них виказує своє бачення… Натура така — усім щось сказати треба! Глип догори, а там пАртрет самого цісаря, Олександра-батюшки, всіх-свят-його-величності. От закортіло воякові й самому помазаникові Божому сказати два слова. Довго думав, що сказати, але, так і не додумавшись, взяв і плюнув на ту пАртрету…

Але ж жандарми були у всякому кабаку, — не рівня сьогоднішнім, — отож притягли Орєшкіна до околотку та й склали прОтокол. Сей прОтокол разом зі справою, в якій воякові пропонувалось три роки каторги, потрапив на стіл місцеблюстителю вищого цісарського сану — самому Олександру Третьому. Олександр прочитав, подумав і написав резолюцію: «Орєшкіна отпустить. Портрєти с кабаков снять»!…

Вчися, владо!

Не втратити обличчя

Рік новий непомітно настав,
І майбутнє зробилося ближче.
Поміж клопотів ваших і справ
Зберігайте, будь ласка, обличчя.
Бо й найближчі товариші,
А тим більше, які не найближчі,
Все, що в них накипіло в душі,
Можуть кинути вам у обличчя.
З наших вулиць, з узбіч автотрас,
Доки рік ми старий проводжали,
Все дивилось обличчя на нас
Від лиця усієї держави.
Можна волю давати словам,
Почуватися певно і гордо,
Та не мушу казати я вам
З чим римується слово «бігБОРДИ».
Тож у людних й безлюдних місцях,
Після свят прийшовши до тями
Й опинившись лицем до лиця,
Щось робили не те громадяни.
Охопив цей немудрий протест
Східні й західні регіони.
Щось казали й робили не те,
Незважаючи на заборони.
І скажу я ще, перш ніж піти,
Хоч не майстер поради давати,
Щоб обличчя своє зберегти,
Необхідно ним не торгувати!

Олександр Ірванець декламував цього свого вірша в ефірі ТВі

Світлина

peredplata