Москаль сказав – Москаль зробив

Москаль сказав – Москаль зробив Народний депутат України Геннадій Москаль справою підтвердивправдивість своїх слів про процвітання контрабанди на теренах Буковини.

У ніч з п’ятниці на суботу, 13 січня, саме на Старий Новий рік з боку Румунії на український кордон прямували три фури, повні дороговартісного краму, а саме – елітного взуття. Воно було завантажене на ліцензійному складі у Польщі (про нього говорив депутатам Геннадій Москаль) і через пів-Европи курсувало до Румунії. А звідти — на КПП «Порубне». Отримувач товару — згадувана нардепом фірма «Вісбо». Чернівецька митниця дала автофургонам зелене світло. Одну фуру митники встигли розмитнити «по-своєму», по-контрабандистськи. І вона вже стояла у Чернівцях на митному терміналі. Другу фуру було затримано прямо на кордоні. А третя досі роз’їжджає дорогами Румунії. Бо контрабандисти або митники встигли попередити водія про перевірку Держмитслужби. Тепер цей товар не може перетнути кордону Румунії, не «засвітившись».

Невдовзі трапилось найцікавіше. У невідомому напрямку зникла друга фура з товаром з Чернівецького митного терміналу. А за всіма правилами, вона вже перебувала під охороною. Хто і куди вивіз товар? Це наразі з’ясовує генерал Москаль.

Фура з взуттям з кордону ще нікуди не зникала. А з Києва негайно виїхала комісія на чолі із заступником голови Держмитслужби С. Дериволковим. До складу цієї комісії входить двадцять спеціалістів митної справи.

Результати роботи комісії не забарилися: начальник МП «Порубне» Пересоляк, його заступник Кройтер, начальник відділу вантажних перевезень Микитчук, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Чернівецького відділу оформлення вантажів Вільчак звільнилися з роботи за власним бажанням. Окрім цих «добровольців», ще 50 митникам запропоновано звільнитися. Але вони не погодилися. Тому комісія готує матеріали на їх звільнення.
Незважаючи на нібито радикальні заходи і ефективне реагування на повідомлення Геннадія Москаля про буйне процвітання контрабанди на Буковині, народний депутат має сумнів щодо правдивих прагнень охоронців кордону викорінити негативне явище з життя України.

— Здавалося б, справедливість восторжествувала, винних покарано, — говорить пан Москаль. – Але насправді все далеко не так. Як стало мені відомо з достовірних джерел, команду пропустити фури з контрабандою дав заступник начальника МП «Порубне-Вадул-Сирет» Вінтонік. Той самий, що свого часу працював на МП «Рава-Руська» й пропускав контрабанду, затриману згодом активістами ВО «Свобода». Після цього депутатами Львівської обласної ради на сесії прийнято звернення до керівництва країни навести лад у корумпованих лавах митниці. Цікаво й те, що як тоді, так і тепер, контрабандний товар також ішов на чернівецьку фірму «Вісбо». Після резонансу, викликаного зверненням Львівської облради, цей контрабандний канал з Польщі в Україну вже йшов не через МП «Рава-Руська», а через Румунію на Чернівецьку митницю. Дивно, але комісія Держмитслужби не тільки не звільнила Вінтоняка з посади, а призначила його тимчасового виконуючим обов’язки МП «Порубне-Вадул-Сирет».

Подібна кадрова політика до добра не призводить. Як і позиція депутатів Чернівецької обласної ради від партії регіонів та їхніх підлизувачів, вигнаних з БЮТу і «Нашої України». Вони не тільки не прийняли ніякого звернення до керівництва держави, а й навіть не вислухали народного депутата Геннадія Москаля на сесії облради. Тому у генерала зародилася небез-підставна підозра, а чи не пов’язані з контрабандою на Буковині окремі депутати Чернівецької обласної ради?..

Свого розслідування генерал Москаль не завершує. Навпаки, він обіцяє буковинцям ще цієї зими чимало сюрпризів, пов’язаних з діяльністю влади партії регіонів.

Петро КОБЕВКО

Світлина

peredplata