Як діятимуть одесити в разі повномасштабної військової агресії Путіна

Як діятимуть одесити в разі повномасштабної військової агресії Путіна

«Що Ви будете робити в разі повномасштабної військової агресії з боку РФ?» – з таким запитанням звернулася до жителів Одеси дослідницька компанія «ActiveGroup» на замовлення «Знай.ua». Результати опитування показали, що думки з цього приводу серед одеситів сильно розділилися.

13,4% одеситів підуть служити в ЗСУ або добровольчі батальйони. Третина жителів Одеси (33,2%) готові допомагати збройним силам України самостійно, через волонтерів і державні органи.

«Одеса виявилася куди більш проукраїнською, ніж ми очікували. Половина одеситів заявили про готовність до активної допомоги українській армії в разі агресії, а 13,4% – про те, що самі візьмуть до рук зброю. Щоправда, тут варто відзначити: приблизно половина з 8,4%, які сказали, що підуть в армію, уточнили – зроблять це тільки в разі, якщо їх закличуть, але самі проявляти активність не будуть. І це при тому, що до нинішньої української влади в одеситів більше, ніж скептичне ставлення. Тобто жителі Південної Пальміри чітко розрізняють Україну й діючу українську владу», – коментує результати опитування директор «Active Group» Андрій Єременко.

Окремо варто сказати про громадян, які або зайняли невизначену позицію (25,9%), або збираються покинути країну в разі війни (14,9%), або заявили, що відкрито підтримуватимуть агресора (2,7%). «У той же час проросійські настрої, хоч і помітно зменшилися, але все ж залишилися. І мова не тільки про 2,7%, що заявили про наміри допомагати агресору. Серед 40%, які заявили про готовність виїхати з країни або просто збираються нічого не робити, значна частина таким чином підтримує агресора (логіка приблизно така: не буду допомагати Україні, щоб було легше Росії)», – прояснив ситуацію Єременко.

Гендерний зріз думок з питання можливої ​​війни показав, що чоловіки й жінки думають приблизно однаково. Чоловіки трохи частіше готові йти воювати зі зброєю в руках, а жінки – трохи більше схильні займатися волонтерством. Але у відсотках ця різниця невелика. 12,7% опитаних жінок і 14,5% чоловіків готові захищати країну на фронті.

Що стосується вікової диференціації, то найактивнішими очікувано виявилися громадяни 29-39 років. Вони готові й ставати під рушницю (15,3%) і всіляко допомагати армії (40,9%). Трохи сильніше рветься на фронт молодь (16,4%), але до волонтерської діяльності готова не так добре (37,5%). Старше покоління віком 60+ з одного боку готове йти воювати (9,2%), а з іншого – потенційних колаборантів (3,9%) і людей, яких війна взагалі не хвилює (38,8%) серед них найбільше.

Сергій Горицвіт

peredplata