Опозиція мусить виграти вибори

Опозиція мусить виграти вибориПри формуванні єдиного списку від опозиції на мажоритарних округах варто застосувати одразу три принципи – Арсеній Яценюк

Лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк вважає за необхідне, щоб опозиційні сили якнайшвидше подали свої списки кандидатів на одномандатних округах для початку формування єдиного списку кандидатів-мажоритарників від об’єднаної опозиції.

У понеділок, 30 січня, під час зустрічі з журналістами Арсеній Яценюк зазначив, що у «Фронту Змін» є 205 кандидатів для висунення на мажоритарних округах. Ці люди сьогодні проходять ретельну перевірку. При цьому він не виключив, що у процесі перевірки певна частина кандидатів об’єктивно відсіється.

Він запропонував партіям-членам КОДу та партії Віталія Кличка «Удар», яка приєдналася до об’єднаної опозиції, показати списки майбутніх кандидатів на мажоритарних округах.

«Ми кандидатами в депутати займаємося близько восьми місяців, і в процесі відбору із попереднього списку, який налічував близько 180 кандидатур, у списку з 205 позицій половина – інші люди», – зазначив він.

Тому, за словами Арсенія Яценюка, якщо ставиться питання про визначення майбутніх кандидатів від об’єднаної опозиції на мажоритарних округах, треба, щоб політичні сили показали списки цих кандидатів уже зараз.

Говорячи про принципи визначення кандидатур від об’єднаної опозиції, він зазначив, що є три підходи. «Перший варіант – всі висувають по одному кандидату, замірюємо базовий рейтинг кожного і в травні знов робимо заміри рейтингу кожного кандидата. Хто найсильніший – отримає підтримку всіх. Другий варіант, який пропонувався – взяти і по сьогоднішньому рейтингу партій поділити кількість округів, після чого фактично зафіксувати пропорції по округах. Третій варіант – просто сісти і домовитись по кожному округу, виходячи с пропозицій обласних партійних організацій. Тобто, перше – ми будемо мати рейтинги, друге – ми будемо мати пропорції і третє – ми будемо мати предмет домовленості по фактично кожній області», – зазначив лідер «Фронту Змін».

«Жоден з цих варіантів не є досконалим. Математичної формули немає. Тому треба застосувати всі три варіанти одночасно для формування єдиного списку від опозиції», – підкреслив він, додавши, що головною метою цього принципу має стати висунення кандидатів, які здатні перемогти від опозиції на мажоритарному окрузі і, головне, які повинні показати нову якість парламентаризму в Україні.

При цьому він додав, що «Фронт Змін» готовий в цьому питанні до компромісів заради спільної перемоги об’єднаної опозиції.

peredplata