Юлю труять талієм?

Юлю труять талієм?

Військовий лікар-токсиколог з Буковини з 50-літнім стажем Володимир Білоус впевнений, що екс-прем’єрку України Юлію Тимошенко зі знанням справи труять талієм. А він, як ніхто, знає все про талієві отруєння. Адже їх вивчає і ними займається більше 20 років.

– Зокрема, симптоми її нинішньої хвороби на це вказують. Усе, що твориться навколо Юлії Тимошенко – і рішення Печерського суду щодо її ув’язнення, і рішення Апеляційного суду, і розпочаті нові судові справи – є замовними для прикриття факту отруєння, – запевняє Володимир Білоус. – Це все потрібно для того, щоб на волю вона вийшла тільки мертвою. З цією ж метою призначають і «діють» міністерські комісії із висо-класних фахівців, але не профільних спеціалістів з токсикології.

– Чим саме, на Вашу думку, труять Юлію Тимошенко?

– Якщо проаналізувати хронологічну послідовність появи і перебігу хвороби ув’язненої Юлії Тимошенко, опираючись поки лиш на повідомлення ЗМІ, і порівняти їх з клінікою талотоксикозів (отруєння талієм), то можна знайти багато спільного. Адже починалась хвороба з ознак застуди і проявів ангіни (нібито через сирість та холод у камері СІЗО). Саме так почав проявлятися ранній синдром талотоксикозу – синдром ураження слизових оболонок, носоглотки і дихальних шляхів. Відтоді, з серпня 2011 року, вона не виходить зі стану хвороби, що теж характерно для талотоксикозів. Згадайте, що стан здоров’я та зовнішній вигляд Тимошенко сильно вразили омбудсмена Ніну Карпачову. Дивно, що жодного разу це не вразило не тільки прокурорів, а й лікарів. Адже ж були підозри отруєння Тимошенко зоокумарином від свіжопофарбованих стін у камері СІЗО, де фарба могла бути з домішками отрути проти тарганів. Чому ж тоді у складі усіх медичних комісій ні разу не було лікаря токсиколога?

ДОВІДКА

Юлю труять талієм?Талій і його сполуки за ступенем небезпечності віднесені до першого класу отруйних речовин, які надзвичайно токсичні і надзвичайно небезпечні. Талій є смертельною отрутою повільної дії, про що свідчить наявність прихованого періоду інтоксикації та смертельні наслідки отруєнь навіть мінімальними токсичними дозами цього токсиканту. Без запаху і смаку. Талій є однією з найбільш популярною отрутою спецслужб. Так, талієм були отруєні депутат Держдуми Росії журналіст Щекочихін (2003) та співробітник ФСБ Литвиненко (на фото) (2006). За допомогою талію полюбляв знищувати опонентів диктатор Садам Хусейн. Там труїли небезпечних політв’язнів малими дозами сполук талію. З появою ознак отруєння, ув’язнених амністовували, а коли ті втікали за кордон, де їм давали політичний притулок, там від отруєння швидко вмирали.

– Чим ж так характерний зовнішній вигляд хворої Тимошенко, що ви вважаєте, що в неї талотоксикоз?

– На показному відео з медичної палати СІЗО її зовнішній вигляд дуже схожий на зовнішній вигляд співробітника ФСБ Росії Литвиненка, котрого спецслужби отруїли талієм в 2006 році. Адже вигляд у отруєних талієм є характерним і є важливою клінічною ознакою талотоксикозів. Лише висвітлені у ЗМІ дані про стан хворої, динаміку розвитку та клінічні прояви хвороби дають всі підстави запідозрити й діагностувати у Юлії Володимирівни талієве отруєння і виставити обґрунтований попередній діагноз: «Отруєння талієм середньої важкості; органна стадія токсикогенного періоду з прогредієнтним перебігом і поступовим обтяженням стану хворої». В Тимошенко уже добре виражена талієва невропатія. Це майже вершина клініки отруєння. На цій стадії можлива раптова смерть. Такі хворі потребують негайної госпіталі-зації у реанімаційне відділення. Випадок втрати свідомості Тимошенко 6 січня – надто небезпечний симптом токсигенного шоку. То була не просто втрата свідомості, а колаптоїдний стан як прояв токсикогенного шоку із артеріальним тиском 60/40 мм. Нагадаю, що найчастіше в органній стадії токсикогенного періоду смерть отруєних талієм наступає від первинного токсикогенного колапсу зі швидким, а іноді раптовим розвитком недостатності кровообігу (як це було 6 січня у Ю.Тимошенко) внаслідок токсичного міокардиту або інфаркту міокарда. Подібним чином помирали після навіть незначного фізичного навантаження діти і дорослі з талотоксикозом в Чернівцях в 1988-89 роках.

– Чи може вилікувати Тимошенко вітчизняна медицина?

– На жаль, токсикологічних центрів в Україні немає. Вітчизняні токсикологічні лабораторії та НДІ не мають потрібного сучасного обладнання для діагностики отруєнь талієм та важкими металами. Клінічну токсикологію у наших медичних навчальних закладах не вивчають. Лікують отруєних талієм реаніматологи. Як правило, посиндромно, а тому не завжди успішно. Вважаю вкрай необхідним залучити іноземних медичних фахівців-токсикологів.
Як стало відомо, Тимошенко погодилась на обстеження та лікування іноземними лікарями. До цього вона відмовлялась від лікування. Також, як повідомляється в ГПУ, найближчим часом міжнародна група експертів в галузі медицини проведе обстеження екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Планується створення міжнародної медичної групи з представників Канади, Німеччини та міжнародного комітету Червоного хреста з восьми лікарів.

Тим часом МОЗ вже спростовує інформацію лікаря-токсиколога і переконує, що в екс-прем’єрки немає ознак отруєння талієм. Правда, Тимошенко відмовилась від огляду спеціалістами МОЗ та аналізу крові. Тому на чому грунтуються їхні спростування?..

Надія Вірна

Світлина

peredplata