Що відповіли від Харабари Москалю

Що відповіли від Харабари МоскалюПід час чат-конференції у газеті «Час» та на сторінках окремих інтернет-видань народний депутат України Г.Г.Москаль заявив про «кришування» контрабанди на Буковині Чернівецькою ОДА, СБУ в Чернівецькій області, обласною митницею та Управлінням МВС України в Чернівецькій області. Подібні заяви народного депутата України Геннадія Москаля свідчать про завчасний, на нашу думку, початок ним передвиборчої кампанії, яку він розпочав з необґрунтованої та безпідставної дискредитації міліції Буковини в очах її громадян.

Виходячи із зобов’язань передбачених законодавством України реагування на публікації у засобах масової інформації, тим паче у такий поважній газеті, вважаємо за необхідне висвітлити позицію УМВС України в Чернівецькій області щодо цієї ситуації та довести її до відома буковинців.
Насамперед слід зазначити, що органи внутрішніх справ дещо обмежені в повноваженнях в частині боротьби із такими видами злочинів.
Зокрема, відповідно до статей 101 і 112 Кримінально-процесуального кодексу України, розслідування кримінальних справ про контрабанду віднесено до компетенції митних органів (як органів дізнання) та Служби безпеки України (як органу досудового слідства), і (частково) – підрозділів податкової міліції Державної податкової адміністрації України. Таким чином, органи внутрішніх справ України не мають повноважень розслідувати такі кримінальні справи. Потрібно також відмітити, що відсутність цих повноважень не завадило міліції Буковини, серйозно протидіяти цьому виду злочинів.
Маємо честь довести до всіх громадян, що міліцією Буковини на виконання доручень Президента України, Уряду та МВС України протягом 2011 року проведено комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на посилення боротьби з незаконним переміщенням товарів, передусім з контрабандою, корупцією та хабарництвом в митних і контролюючих органах, а також знешкодженню груп, які спеціалізуються на контрабандному переміщенні підакцизних товарів на митну територію України. В результаті проведення зазначених заходів виявлено 31 злочин у сфері зовнішньоекономічної діяльності, з яких тяжких та особливо тяжких – 12, у сфері службової діяльності – 7. Викрито 6 фактів контрабанди, по 4 злочинах кримінальні справи скеровано до суду, вилучено 225000 пачок цигарок маркованих марками акцизного збору Республіки Молдова на суму понад 1 млн грн., 27200 літрів спирту на суму 690 тис. грн., сільськогосподарської продукції (горіха грецького) у кількості 140 тонн на загальну суму 1 362 000 грн., мармурового блоку на загальну суму 263402,38 грн. Викрито ряд фактів незаконного проведення експортних операцій по відправці лісодеревини за межі України в Молдову на загальну суму понад 700 тис. грн., вилучено сильнодіючі речовини «Дифенгідраміну» (Димедролу) та психотропну речовину «Діазепам», виявленно також ряд баз і складів, які використовувались правопорушниками для накопичення та перевантаження підакцизних товарів.
Крім цього, працівниками міліції у 2011 році задокументовано групу посадових осіб Чернівецької обласної митниці із числа керівного складу, які перебуваючи між собою в злочинній змові, будучи представниками правоохоронних органів, шляхом вимагання, отримували хабарі від директора одного з ПП за безперешкодне митне оформлення експорту лісопродукції в республіку Молдова та непритягнення до відповідальності за порушення інших митних правил. По даному факту відносно працівників обласної митниці прокуратурою Чернівецької області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України. Досудове слідство в цій кримінальній справі завершено, а справу направлено до суду.
Отже, як випливає з наведеного, УМВС України в Чернівецькій області не має жодного відношення до «кришування» контрабанди, а навпаки, вживає всіх можливих заходів, спрямованих на боротьбу з такими правопорушеннями.
Разом з тим, досягненню вагоміших результатів міліції в цьому напрямку не в повній мірі сприяють положення наказу адміністрації Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України від 11.06.2008 №505/642 «Про затвердження Технології прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення», в розділі 7 якого зазначено, що посадова особа органу охорони державного кордону надає дозвіл на в\’їзд у пункт пропуску співробітникам правоохоронних органів, на території діяльності яких розташовані пункти пропуску, за службовими посвідченнями та письмовими приписами (розпорядженнями) керівників цих органів з попереднім повідомленням начальника органу охорони державного кордону. Тому пропонуємо Геннадію Геннадійовичу Москалю, першому заступнику Голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, який на час прийняття цього наказу перебував на посаді радника міністра внутрішніх справ України і мав усі повноваження по врегулюванню цих питань, але чомусь не зробив цього, ініціювати відміну положень вищезазначеного наказу, який обмежує права та не дозволяє міліції діяти на територіях митних постів. Більше того, враховуючи законотворчі повноваження народного депутата України, пропонуємо Геннадію Геннадійовичу стати автором законодавчої ініціативи по внесенню змін до Законів України та нормативно-правових актів, які б дозволяли працівникам міліції, які займаються викриттям злочинів у сфері зовнішньоекономічної діяльності, безперешкодно входити і знаходитись на митній території України й проводити наряду із митними органами та СБУ дізнання та досудове слідство в таких кримінальних справах.
Одночасно просимо пана Москаля Г.Г., якщо йому дійсно відомі факти контрабанди, до яких причетні працівники міліції області, надати нам або органам прокуратури ці відомості в установленому законом порядку. Ми готові, у межах своєї компетенції, провести їх ретельну перевірку, прийняти рішення згідно чинного законодавства і проінформувати його про її результати.
Наприкінці, хочемо завірити буковинців, що у разі делегування органам внутрішніх справ України ширших повноважень протидії контрабанді ми будемо більш предметно займатись і відповідати за цей напрямок роботи.

Сектор зв’язків з громадськістю УМВС

peredplata