Медичну галузь ще можна врятувати – Арсеній Яценюк

Медичну галузь ще можна врятувати – Арсеній ЯценюкЯкщо найближчим часом не реформувати медичну галузь, вона завалиться остаточно. Самі медики зізнаються, що професіонали «вимирають», не передаючи свого досвіду молодим. А ось молодь вчитися «на лікаря» не дуже то й прагне – в медичних вишах недобір. Влада безпорадно намагається щось «реформувати», але в неї виходить як завжди – все зводиться до закриття лікарень. Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я, очолюваний регіоналами, продукує якісь закони, але до покращення це не призводить. В цьому кожен українець переконується щодня.

Провладна більшість профільного комітету ВР грає у власну гру, мало звертаючи увагу на напрацювання представників опозиції. Скажімо, з восьми поправок, поданих лідером «Фронту Змін» Арсенієм Яценюком до Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я», врахували тільки одну.
– Зараз в Україні мережа лікувальних закладів удвічі менша, ніж у Європі. У нас на 8 тисяч населення припадає один медичний заклад, а в Європі – два, – зазначає Яценюк. – При цьому аптек в Україні в чотири рази більше.
Коли нинішня влада робить бізнес на продажу ліків, лідер «Фронту Змін» пропонує заборонити будь-яку рекламу лікарських засобів: через масовану рекламу люди витрачають останні гроші на сумнівні препарати.
Водночас Яценюк наполягав ввести норму закону, яка забороняла б закривати існуючі лікарні. Проект лідера «Фронту Змін» зобов’язував лікарів виписувати медпрепарати не «улюблених» фірм, а відповідно до списку, затвердженого Кабміном. Державні медустанови мали б купувати ліки за фіксованими цінами, не переплачуючи посередникам. Провладна більшість відкинула ці пропозиції.
Торік влада наважилася на медичний експеримент у Києві та ще в трьох областях: Вінницькій, Дніпропетровській і Донецькій. Вивчивши відповідний законопроект, Яценюк як член Комітету з питань охорони здоров’я підготував 15 поправок. Зокрема, він наполягав на тому, щоб під час експерименту не скорочували фактичну кількість медичних працівників і не збільшували наявний управлінський апарат. Відмовилися. Він пропонував створення медичних рад, які контролювали б хід реформи на місцях. Також відмовилися.
Політична партія Яценюка обороняє медзаклади від псевдореформи по всій країні. Так, зокрема, вдалося врятувати лікарню в Алупці. Кримський осередок «Фронту Змін» спільно з медпрацівниками й місцевими жителями пікетували Ялтинську міськраду, яка ухвалила рішення про «оптимізацію» алупкинської лікарні. Арсеній Яценюк направив депутатське звернення до генпрокурора з вимогою перевірити законність ліквідації медичної установи. Політичний і правовий тиск на міськраду увінчався успіхом: 24 січня вона скасувала своє рішення – лікарня продовжить прийом хворих.
Триває боротьба «Фронту Змін» за черкаський пологовий будинок №2, який місцева влада вирішила закрити, посилаючись на брак коштів. Народні депутати від «Фронту Змін» кілька разів приїжджали до Черкас боронити медзаклад. Лідер партії залучив до справи генеральну прокуратуру, аби вона дала правову оцінку діям черкаської влади. Яценюк і надалі триматиме ситуацію на контролі.
Протягом останніх 20 років в Україні закрили близько 1100 лікарень, а нове законодавство призведе до ліквідації ще щонайменше 1000 медзакладів. У державних і комунальних лікарнях катастрофічно швидко зменшується кількість персоналу.
Не можна не погодитися із Яценюком – Україну слід негайно рятувати від недолугої медичної реформи, яку поривається здійснити теперішня влада. Адже через якихось 10 років лікувати українців уже буде нікому і ніде. Буде так, як із дитсадками, які масово закривали на початку 1990-х, а тепер замість ремонтувати старі треба будувати нові – а це у рази дорожче.

peredplata