Мальдівський екс-президент пішов у відставку, побоюючись застосування сили

Мальдівський екс-президент пішов у відставку, побоюючись застосування силиЕкс-президент Мальдівської республіки Мохамед Нашид заявив, що пішов у відставку через погрози військових застосувати силу

Незважаючи на те, що напередодні командування збройних сил Мальдівської республіки заявив, що колишній президент Мохамед Нашид покинув свій пост добровільно, а не в результаті військового перевороту, співрозмовник агентства, який представився в телефонній розмові екс-президентом Мальдів, сказав, що покинув пост під тиском з боку військових. За його словами, в будівлі генерального штабу збройних сил, де він у вівторок сховався від розлючених поліцейських, перебували близько 18 співробітників поліції і офіцерів армії.

\”Вони сказали мені, що якщо я не оголошу про свою відставку, вони застосують зброю. Я сприйняв це як загрозу\”, – повідомив Нашид.

Він додав, що хоче обговорити подальшу долю тих, хто працював в його уряді.

Разом з тим Нашид поділився своїм занепокоєнням щодо виконуючого обов\’язки глави держави, яким напередодні став віце-президент Мохамед Вахід.

\”Я думаю, що він завжди виношував ідею стати президентом, але у нього не було можливостей зробити це. А як тільки можливість представилася, він нею скористався\”, – розповів Нашид про свого наступника на посту президента.

У середу Мохамед Вахід вперше з\’явився перед журналістами в новій якості. Як повідомляє агентство Синьхуа, він заявив про те, що в даний час ведуться переговори щодо створення уряду національної єдності. За його словами, він активно співпрацює з представниками різних політичних партій всередині країни. В коаліції з ними Вахід планує створити \”стабільну демократичну державу, в якій поважають особисту свободу, а конституція гарантує дотримання прав людини\”.

До вечора середи Вахід планує прийняти рішення про те, скільки політичних партій увійде в новий уряд.

Президент Мальдівської республіки Мохамед Нашид вранці у вівторок в ефірі національного телебачення заявив про свою відставку. Заява послідувала після зіткнень між військовими і поліцейськими в столиці острівної держави місті Мале.

Сотні поліцейських почали акцію протесту у вівторок вранці після того, як влада наказали їм зняти оточення, поділ протиборчі групи опозиціонерів і прихильників уряду.

Поліція визнала цей наказ незаконним і почала скандувати гасла із закликом відставки президента Нашида.

Як повідомляли західні ЗМІ з посиланням на свідчення очевидців, раніше у вівторок бунтівні співробітники МВС взяли штурмом проурядову мовну корпорації MNBC, яка тепер транслює передачі опозиційних телеканалів, які закликають народ повалити президента.

Протестні маніфестації не припиняються на Мальдівах з минулого місяця після того, як президент наказав арештувати голову Кримінального суду країни, якого він звинуватив у виконанні розпоряджень екс-президента Момуна Абдула Гаюма.

Мальдіви вже перебували на межі політичної кризи на початку року, коли уряд розпорядився закрити сотні спа-центрів і масажних салонів, які формували важливу частину доходів туристичної індустрії в країні. Урядовий указ викликав на островах політичний скандал, оскільки, як з\’ясувалося, більшість що підлягають закриттю оздоровчих точок належали лідерам опозиції. Тоді президент Нашид переглянув прийняте урядом рішення.

Джерело

peredplata