Роман Забзалюк: Мені Рибаков сказав – я всі питання узгодив з \”Папою\”

Роман Забзалюк: Мені Рибаков сказав - я всі питання узгодив з "Папою"Оприлюднені викриття Романа Забзалюка краще за будь-який репортаж демонструють потойбічне життя політики. Те, про що велика кількість людей здогадувалася, виявилося ще більш відразним.

\”Записи Забзалюка\” – це таємно зафіксовані ним розмови із Ігорем Рибаковим, керівником групи парламентських тушок-перебіжчиків з пафосною назвою \”Реформи заради майбутнього\”.

Саме там зібралися депутати, які після поразки Юлії Тимошенко на виборах президента залишили склад однойменного блоку. Забзалюк майже два місяці також рахувався перебіжчиком, аж поки 8 лютого не продемонстрував отриманий за цей час компромат.

Експеримент Забзалюка та безцеремонність його співрозмовника показали, що віра влади адмінресурс і тиск грошима є непереборною.

Ну і, крім того, виступ Романа Забзалюка можна вважати пострілом стартового пістолету про початок виборчої кампанії-2012.

Як все відбувалося, Роман Забзалюк розповів у інтерв\’ю \”Українській правді\”.

– Як починалась ваша спецоперація? Чий це був задум?

– Все почалось після того, як керівництву фракції \”Батьківщина\” з закритих джерел стало відомо про чергову хвилю провокацій щодо нашої партії та конкретно про факти підготовки фальсифікації на виборах. Я б не хотів називати ці джерела.

Коли ми отримали інформацію про провокації, ми почали шукати шляхи її підтвердження. І тоді – я не пам’ятаю у кого саме, нас було декілька людей – виникла ідея проникнути у лави влади. Ми розробили свій план щодо проведення розслідування і отримання інформації безпосередньо у фракції пана Рибакова.

Тоді мені від керівництва поступило окреме доручення. Мене спитали: \”Візьмешся?\” Я погодився.

– Коли ви вперше контактували з фракцією \”Реформи заради майбутнього\”?

– Перший контакт у мене був з депутатом Камчатним. Це було десь всередині грудня. У нас відбулася розмова прямо тут у Верховній Раді. Він часто підходив до нас, намагався спілкуватися. І от під час однієї з таких розмов я його запитав: \”А чи правда, що ви зараз посилюєте свою фракцію і намагаєтесь перетягнути людей?\” Він каже: \”Ч не знаю, але якщо є зацікавленість, я можу переговорити з Рибаковим\”. Я кажу: \”Є така зацікавленість, переговори!\”

Пройшло ще два дні і тут у кулуарах в мене відбулась розмова з Рибаковим, який сказав: \”Ми із задоволенням візьмемо тебе до нас у фракцію, але давай поговоримо про це в окремому місці\”. Після цього я зв’язався з нашим керівництвом, отримав добро на таку розмову. І в мене відбулася з паном Рибаковим зустріч один на один в його кабінеті.

– Де це було?

– У будівлі комітетів Верховної Ради на вулиці Садовій 3-а, на третьому поверсі. Та там в нього величезні хороми! Він сидить в кабінеті, який колись займав Віктор Янукович. Там є і конференц-зал, і кабінет… Ми зустрілись всередині грудня. Він мене набрав по телефону і каже: \”Давай поговоримо на ту тему, на яку ми говорили\”. Кажу: \”Добре, давай я готовий до такого спілкування\”.

І коли я зайшов до нього в кабінет, Рибаков відразу намалював на папірці цифру – 450 тисяч доларів.

– Ну його навіть не здивувало, що ви як один з найбільш активних опозиціонерів вирішили перейти на інший бік?

– Ні! Та ви що? Які підозри? Ми сіли, привітались. Ставлення до мене було скоріше цинічно-холодне. Я не відчував якогось обхажування мене. Я думаю, що ці люди вже впевнені, що гроші вирішують все. І названі цифри на папірці – це запорука вдалої оборудки.

– Ви одразу погодились?

– Ні. Я сказав: \”Ви знаєте, мені це треба обдумати\”. Він каже: \”Ну що тут думати?! Треба погоджуватись, бо вже до кінця року ми двері зачинимо і нікого пускати вже не будемо. Я всі питання узгодив з \”Папою\”. Він так і сказав – з \”Папою\”.

– В розмові він посилався особисто на Віктора Януковича?

– Так, в запису є фрагменти, де він наголошує, що всі свої дії він погоджує з президентом. Але при мені він нікому не дзвонив.

– Ви казали, що в Рибакова є свій кабінет і на Банковій – це правда?

– Так, це правда. В нього там є кабінет без прізвища. І я так розумію, він витупає там як консультант Віктора Януковича.

– Що було далі?

– Коли я отримав цю пропозицію, я зв’язався з керівництвом \”Батьківщини\” і мені вдруге дали мандат продовжувати виконувати свою роль. При цьому ми все протколювали

– Чим ви записували розмову?

– Першу розмову я не записував. А в подальшому це був просто телефон, звичайний айфон. Але, здається от буквально нещодавно я його загубив. (Сміється)

– Як ви отримували гроші?

– Безпосередньо до мене на Кріпосному провулку, біля Будинку офіцерів під\’їхав охоронець Рибакова, його звати Вадим, і передав мені целофановий пакет. Але хочу одразу попередити, що в цей же день ми склали протокол про дачу хабара. І цей протокол зараз знаходиться в партії \”Батьківщина\”.

– Але депутати групи \”Реформи заради майбутнього\” заявили, що гроші вам надавали для лікування в Ізраїлі. І не 450, а не більше 100 тисяч, які вони зібрали колективно.

– Я зразу це спростовую. Я отримав 450 тисяч. І потім я двічі отримував по 25 тисяч доларів. В перший раз в січні – в Одесі в його офісі. І другий раз – сьогодні зранку 25 тисяч, отут біля стели в сквері. Ми сиділи в його мікроавтобусі і він особисто поклав ці гроші мені в портфель.

– Тобто ви не просили допомагати вам грошима?

– Ні, вони нічого про лікування навіть не знали. Ця інформація з\’явилась вже після того, як мене не було довгий час.

– А ви не боялися, що вас прослуховують?

– Ні! Звісно з Кожем\’якіним і Турчиновим у мене був контакт з іншого номеру. А той телефон, з якого ми говорили з Рибаковим, ми говорили вільно. І він почувався досить вільно: говорив, що ось він поїде до президента, поговорить і таке інше.

– Що вам треба було зробити за 450 тисяч доларів?

– За 450 тисяч я мав вийти з фракції БЮТ і увійти в його групу \”Реформи заради майбутнього\”. І якщо навіть говорити за їх \”понятіями\”, то я все виконав, як ми і домовлялися. (Сміється)

– Ви говорили, що вам пропонували формувати дільничні та окружні виборчі комісії з людей, які мали служити Рибакову. Скільки вам за це мали платити?

– Рибаков дійсно розраховував на мої дружні стосунки з деякими членами нашої команди і те, що в мене залишився вплив. І він думав, що я буду працювати в цьому напрямку для формування дільничних виборчих комісій. Тобто я мав бути стати агентом впливу. Але конкретна сума не обговорювалася. В записах звучить, що буде гривна. Я кажу: \”Як гривня?\” А він каже: ні, ви добре заробите, якщо візьмете від нас підготовлених нами членів дільничних та окружних виборчих комісій і введете в туди від імені \”Батьківщини\”.
Роман Забзалюк повернувся у \”Батьківщину\” не з порожніми руками. Фото БЮТ


– Як ви думаєте, де Рибаков бере гроші? Він начебто має вплив на митницю? Чи гроші Рибакову дають на Банковій?

– Я не хочу накручувати зайву інформацію. Але насправді я не знаю. Я думаю, якби я там був довше, я б дізнався про це.

– Чому ви сьогодні вийшли з заявою?

– Це питання треба поставити Олександру Турчинову і Андрію Кожемякіну. Я хочу попросити у вас про допомогу. Я здогадуюся, якою буде реакція – на моє фізичне знищення. Я не сгущаю фарби. Охорони в мене немає. Я хочу попередити: у керівництва партії \”Батьківщина\” є додаткові матеріали, які поки недоцільно оприлюднювати, і які стосуються корупційних діянь інших людей, які пов\’язані з найближчим оточенням Януковича в адміністрації президента. Я закликаю журналістів прореагувати належним чином, якщо зі мною щось станеться.

– Регіонали на ваші заяви про корупцію прореагували так, що ви маєте свою заяву подати в прокуратуру, а гроші повернути в дохід держави?

– Ми так і будемо чинити. Ми будемо діяти адекватно до того, як діятимуть наші опоненти. Цих матеріалів про злочини достатньо.

– Ви коли бачилися з рядовими членами групи \”Реформи заради майбутнього\”, які у вас були розмови?

– Я навмисно уникав зустрічі з членами цієї групи. Єдине, позавчора мені довелося взяти участь у їхньому застіллі, де сиділи депутати Каплієнко, Камчатний… Я не вникав, що вони святкували. Це відбувалося в хоромах цієї групи на Садовій. Єдине, підняв чарку за незалежність і демократію в Україні. І залишив зустріч.

– Що об\’єднує цих людей?

– Затюканість. Я бачив це в їх очах. Вони ізольовані. Вони не можуть спілкуватися зі своїм середовищем, де вони були до того, як зрадили партію \”Батьківщина\”.

На моїх зустрічах з цими людьми лунала мрія, що вибори до Верховної Ради відбудуться не зараз, а в 2015 року. І я звернув би увагу, що зараз готується подання до Конституційного суду щодо правомірності проведення виборів за змішаною системою. Я вважаю, що це спроба або запустити повністю мажоритарні вибори, або перенести парламентські вибори на 2015 рік, бо треба вносити зміни до Конституції.

– Ви бачили це подання до КС? Ви ставили свій підпис?

– Ставив. Мій підпис був тринадцятий. І зараз я передав заяву про відкликання свого підпису.

– Це була ініціатива Рибакова – готувати таке подання?

– Ні, зі слів Рибакова, безпосередньо \”Папа\” дав йому задачу робити таке подання. Хто такий \”Папа\” – я не знаю. (Сміється)

– До вас хтось підходив із членів групи Рибакова після вашої викривальної заяви?

– Підходив депутат Геннадій Задирко. Він сказав, що уже мав намір виходити з цією групою, бо її дії не збігаються з його баченням і розумінням того, що треба боротися з діючим режимом. І ще він висловив обурення тим, в якому контексті пролунало його прізвище на записах. Я відповів: Це питання до керівника групи.

– Група Рибакова отримує інструкції з Банкової? Ви це відчували, бачили?

– Я стверджую, що так. В розмовах з Рибаковим неодноразово лунало, що він їздить у адміністрацію президента до пана Льовочкіна.

– Скільки годин записів у вас є?

– Десь три години цих розмов. А оприлюднили ми тільки 11 хвилин.

– Скільки взагалі у вас було розмов з Рибаковим?

– Вісім. Вони відбувалися і в Одесі, і в його машині, і в кабінеті на Садовій.

– У вас є розмови з кимсь окрім Рибакова?

– Ні, тільки з ним.

– Чого ви намагаєтеся домогтися? Зрозуміло, що імпічменту Януковичу не буде. Яка ваша формальна мета? Щоб була створена слідча комісія? Щоб не переписували закон про вибори?

– Я кажу щиро від серця, хоча через існування таких от тушок воно сприймається як патетика – я це роблю заради України! Ви звернули увагу, що це вже коробить вухо. Але я так думаю і так спілкуюся.

Опозиція сьогодні отримала чітку інформацію, яка вимагатиме прискіпливо підбирати кандидатів до окружних та дільничних комісій, прискіпливо підходити до своїх кандидатів на мажоритарних округах. Це не повинен бути чорт з табакерки, який зламається, побачивши долар.

– Ви згадували в своїй заяві Наталію Королевську. Ви вважаєте, що вона – це частина плану Банкової?

– Наталія Королевська добре усвідомлює, що зміна уряду нічого не дасть. Сьогодні необхідно змінювати команду Януковича як таку. У мене є питання до неї. Ця тема про зміну уряду проходить червоною лінією через Комітет опору диктатурі. Висування гасла, що ми змінимо уряд і все зміниться – це омана виборця. Треба усувати Януковича.

– Чому ви назвали зрежисованим з\’їзд Української соціал-демократичної партії, де Королевська була обрана керівником?

– Я спираюся на враження, отримані від спілкування з паном Рибаковим. Мені здалося, з його боку було дуже лояльне ставлення до Королевської.

– З ваших розмов з Рибаковим, Яценюк – це опозиціонер чи продукт Банкової?

– Важко відповісти однозначно. Але з боку Рибакова лунала агресія на адресу Яценюка.

– Ви обговорювали з Рибаковим питання Юлії Тимошенко?

– Я набрався сміливості та сказав, що те, що робиться з Юлею – це неправильно. Відповідь Рибакова була: \”Вона отримала те, що хотіла\”. Це була цинічна брутальна відповідь.

Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, УП

Джерело

peredplata