Президент Косово заявив, що Сербія готує для його країни \”кримський сценарій\”

Президент Косово заявив, що Сербія готує для його країни "кримський сценарій"

Президент Косово Хашим Тачі вважає, що Сербія готується анексувати північну частину регіону за \”кримським сценарієм\”.

Про це він заявив у інтервʼю Reuters.

Як відомо, спецпідрозділи поліції Косова в суботу завернули поїзд з Сербії, який був пофарбований в національні кольори Сербії з написом \”Косово-це Сербія\”.

Президент Косово Хашим Тачі наголосив, що такий потяг був спрямований на \”провокації\” косоварів для того, аби створити привід для військового втручання Сербії у північні райони Косова, де проживає близько 50 000 етнічних сербів, які відмовляються визнавати незалежність краю і знову хочуть, щоб краєм керував Белград.

\”Намір Сербії полягає в тому, щоб використовувати цей поїзд, який був подарований Росією, по-перше, аби допомогти відрізати північну частину Косова, а потім … приєднати її до Сербії. Це модель Криму\”, – сказав Тачі.

Як відомо, Сербія не визнає незалежність Косова, колишньої провінції, і не запитала дозволу Пріштіни для проїзду поїзду, який організувала.
У неділю президент Сербії Томіслав Ніколіч заявив, що дії в Косово показали, що колишня автономія шукає війни з Белградом.

Понад те, Ніколіч пригрозив ввести війська в Косово.

Відповідаючи на висловлювання Ніколіча, Тачі заявив, що будь-які спроби Сербії вторгнутися до північної частини Косова викличуть \”ланцюгову реакцію в усьому регіоні західних Балкан\”.

Як відомо, Белград і Пріштіна обидва прагнуть вступити до Європейського Союзу, а нормалізація відносин є умовою їх вступу, проте Сербія продовжує блокувати вступ Косово в міжнародні організації, такі як Організація Об\’єднаних Націй.

Чергове напруження у відносинах між країнами виникло після того, як колишній прем\’єр-міністр Косово Рамуш Харадінай був затриманий у Франції на підставі ордера від Сербії, яка звинувачує його у воєнних злочинах.

peredplata