Буковинські павуки у регіональній банці

Буковинські павуки  у регіональній банці

Поінформовані джерела повідомляють, що голову Чернівецької обласної ради обов’язково буде обрано після 15 лютого. Саме тоді минає рік, як не стало
Василя Ананійовича Ватаманюка.

Було чимало претендентів на цей важливий пост на Буковині. Партія регіонів ледве утримала єдність під час визначення кандидатур на обласного голову.
Первинні регіонали вважали, що вони мають право на свого кандидата. Називалися прізвища: Федорович, Шкробанець, Харабара. Голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв грав у свою гру. Він спочатку кинув «на поїдання» кандидатуру Михайла Березовського. Але перед цим прийняв його до партії регіонів. Тобто Михайло Березовський нібито втратив опозиційну цноту серед регіоналів. Він довго ще після виборів хвалився, що є безпар-тійним і може крутити регіоналами так, як сам хоче. Не довго крутив. Йому Папієв швидко роги пообламував і спрямував на вірну регіональну дорогу. Михайло вже не чинить супротиву, а одержує задоволення від перебування у партії регіонів, від депутатства регіонального, від керівництва бюджетною комісією, від представництва у виконкомі Чернівецької міської ради… І це все дали Березовському вторинні регіонали Михайла Папієва. Напевне, він уже відчув себе на «сьомому небі» та думав, що упіймав Бога за бороду.

І саме через Бога почалися проблеми Березовського. Вони не тільки почалися, а й закінчилися. Як і закінчилися будь-які його шанси очолити обласну раду. Добре буде, коли він ще залишиться у політиці. Бо після такого злету і падіння розбиваються вщент, і вже до жодної партії не беруть тих, хто дурив людей, а себе возвеличував вище за інших.

А сталося ось що. Михайло Папієв наблизив до себе свого тезку і навіть натякав на те, що буде він його й далі та вище просувати. Саме це не сподобалося тим, хто близько з Па-пієвим ходив ще з часів перших рухівців, а потім лазаренківців, а потім есдеків і тепер вторинних регіоналів. Георгій Галиць також би не відмовився очолити обласну раду, якби йому дозволили. Тим паче, що він керував і керує найчисельнішою фракцією партії регіонів. І ще на зорі незалежності був заступником голови облради. Тепер вважається людиною, наближеною до губернатора.
Не відаю, давав добро Папієв на інформацію для Жара, чи сам Галиць вирішив зіграти на церкві. Але в один момент настоятелю Банченського монастиря Михайлу Жару стало відомо, що на голову обласної ради мітить католик.

Який тут галас зчинився! Хто дозволив католику керувати православними?! Хто посмів без благословення Михайла Жара на престол сідати?! Навіть мислити про це заборонено у наші часи. А сам отець Михаїл має прямий контакт з президентом Януковичем. Отож кандидатура «католика» Березовського впала, як гнила груша з верби пізньої осені 2011 року. Від цього падіння Георгію Галицю ні тепло, ні холодно. Як нам стало відомо, останнім часом його кандидатура на голову обласної ради навіть не розглядається. Галиць при Папієві повинен бути. І звідти – ні на крок. Інакше його не буде.
Тим часом знову підняли голови первинні регіонали. Вони навіть почали вірити, що зможуть здобути крісло голови облради, якщо не для Федоровича, то для Шкробанця чи Ушакова. У крайньому разі – для Харабари. І для здійснення операції, яка б трохи підмочила репутацію Папієва, чинили спроби переговорів з фронтовиками і бютівцями справжніми та фальшивими.

Але Папієв у політиці вже не одну собаку з’їв, не одну партію поміняв, аби так легко здатися на милість тих, ким він успішно править останніми роками.
Серед політичного бомонду міста поповзли чутки: губернатор сам хоче бути головою обласної ради. Навіть виправдання такого кроку знайшли. Мовляв, президент Янукович заборонив своїм васалам в областях брати участь у виборах до верховної ради. А Папієву дуже хочеться стати депутатом і повернутися до Києва. Він уже засидівся у вигнанні (на посаді голови ОДА найменшої в Україні області). Останнім часом показники життєдіяльності Буковини різко впали. Статистика по Україні відкидає нашу область на останні місця. Нижче падати уже нема куди. На цьому тлі добре живляться опоненти партії регіонів – обласна орга-нізація партії «Фронт Змін». Вони реагують миттєво на будь-які прорахунки губернатора. Зважаючи на те, що Чернівці є рідним містом для лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка та активізацію його партії, регіонали почали втрачати довіру людей, і їхній рейтинг невпинно повзе до нульової позначки. Папієв не зможе здобути таких потрібних для партії відсотків. Тому треба буде врятуватися самому. Посада голови облради – це й захист від поразки партії на виборах, і, найголовніше, депутатський мандат на бессарабському виборчому окрузі.
З таким розкладом сил уже погодилися і первинні, і вторинні регіонали. Та враз з’явився Москаль. Недолуга тактика фракції партії регіонів в обласній раді, можливо, й зумисна агресивна поведінка окремих регіоналів, грубе поводження з генералом, котрий в Україні знищив найпотужніші бандформування і досі за це вважається народним героєм у Криму, Закарпатті та Дніпропетровську, зіграли для Папієва фатальну роль. Після конфлікту на сесії облради він уже не міг стати головою. Галиць — тим паче.

А генерал Москаль, досвідчений правоохоронний стратег і політичний тактик, миттєво використав помилки Папієва і його команди. Він викрив незаконні дії влади, котрі перешкоджають обранню голови. Вимоги переведення діяльності обласної ради у законне русло від Москаля і від «Фронту Змін» набувають реальних обрисів. З’явився судовий позов, у котрому звучить законна вимога – негайно обрати голову обласної ради. Суд змушений розглянути позов. І не зможе вічно хворіти суддя. І не зможуть до безкінечності відкладати справу.
Тим паче, що наближається річниця безголів’я Чернівецької області.

Аби вибити серйозні козирі з рук Москаля і опонентів від «Фронту Змін», регіонали первинні і вторинні об’єдналися. Вони вже назвали свою кандидатуру на голову Чернівецької обласної ради.

Ним стане Михайло Гайнічеру, заступник голови ОДА, виходець з румуномовного села Волока Глибоцького району, багаторічний працівник посольства, консульства та промислової палати України у Румунії.
Зважаючи на те, що перший заступник голови ОДА Георгій Галиць також родом з Глибоцького району, та на те, який вплив на місцеву політику справляє Банченський монастир у Герцаївському районі, можна говорити й про сліди румунської сигуранци на дорогах та у владних кабінетах Північної Буковини.
Якби вони були на користь Україні. А якщо ні?!
Петро КОБЕВКО

peredplata