Церковні війни: Москва готується зробити з УПЦ звичайну єпархію

Церковні війни: Москва готується зробити з УПЦ звичайну єпархіюСоратники митрополита Володимира втрачають посади, а його опоненти готують новий статут, який може обернутися для УПЦ МП втратою статусу напівавтономної.

В Українській церкві Московського патріархату ситуація стає все більш напруженою, йдеться в сюжеті ТСН.

Поки митрополит Володимир одужує в лікарні, група єпископів намагається усунути з владних посад його соратників.

Один уже не керує будівництвом Кафедрального Свято-Воскресенського собору, інший втратив місце ключника.

Втім, це дрібниці порівняно з тим, що незабаром в УПЦ МП може змінитися статут і церква з напівавтономної, з усім своїм майном і вірниками перетвориться на звичайну єпархію Російської церкви.

Наприкінці січня Синод віддав керівництво Київською єпархією одній людині – наміснику Лаври Павлу.

Також Синод утворив комісію, яка збирається переписати статут церкви. Бо УПЦ, нібито, надто самостійна і віддалилась від Московського патріархату. Ці рішення і назвали переворотом та розколом.

Митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, який очолив комісію, відмовився коментувати. Голова того Синоду митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел послався на хворобу.

Архієпископ Білоцерківський Митрофан каже, що хворий Володимир знав про ці рішення. Але його поставили перед фактом.

Статут УПЦ МП затвердили менше року тому. Він закріпив відносну автономію церкви від Москви. Тоді це роздратувало патріарха Кирила. Згідно з нині діючим статутом, предстоятеля мають обирати в Києві, а патріарх РПЦ хоче чи не хоче затверджує.

І от тепер Москва руками Агафангела, Іларіона і ще кількох єпископів добивається права затверджувати українського митрополита і накладати вето на українські рішення.

Сам Володимир в інтерв\’ю ТСН запевнив, що контролює ситуацію.

\”Відбувається те, що відбувається. Немає ніяких кризових моментів. Хтось хоче посіяти ворожнечу. Так що немає нічого страшного і дай Боже, щоб нічого не було\”, – сказав митрополит Володимир.

Однак, за джерелами ТСН, 21 лютого скликається екстрений синод. Він планує вивести з керівного складу прибічників митрополита, зокрема, архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка.

А головне, планує поставити під сумнів дієздатність митрополита. Це мають довести \”свої\” лікарі. Хоч ТСН переконалася, що Володимир дієздатний – він ходить, говорить, пише.
Джерело

peredplata