Президент починає, а опозиція виграє

Президент починає, а опозиція виграєЯнукович вирішив спробувати покращити життя в країні, вдавшись до кадрових перестановок. Однак це вже не справляє на суспільство бажаного враження: на дострокових виборах до органів місцевого самоврядування перемагає не влада, а узгоджені кандидати від об’єднаної опозиції.

Заходившись жонглювати урядовцями, президент Янукович визнав неефективність своєї команди. Проте кадрової чистки не сталось: гарант всього-на-всього пересадив можновладців із крісла в крісло. Богатирьова поступилася місцем Клюєву – він тепер секретар РНБО. А Богатирьову президент кинув на міністерство охорони здоров’я, яким вона колись уже керувала – щоправда, недовго, та й не сказати, щоб ефективно.
Крісло віце-прем’єра, звільнене Клюєвим, чекає господаря. Проте не варто розраховувати на нове обличчя в уряді: лава запасних у Партії регіонів занадто коротка. Ось і доводиться тасувати стару колоду, підкидаючи в гру битих тузів. Процес, коли посадовців пускають по колу, кадровики називають ротацією – до посилення управлінської команди це не має жодного стосунку. Насправді виходить, як у відомій байці Крилова: «А вы, друзья, как ни садитесь, Всё в музыканты не годитесь».
Минуло вже два роки, як Янукович став президентом, а змін на краще досі не видно, хоча країна й пережила купу «реформ». Тож довелося про людське око затіяти кадрову ротацію, адже незабаром вибори до парламенту. Аби люди голосували за ПР, президент також пообіцяв підвищити перед виборами зарплату бюджетникам і військовослужбовцям, збільшити мінімальні пенсії.
На противагу владі, яка намагається напустити дурману, вдаючись до пустих кадрових змін, опозиція об’єдналася навколо найбільших політсил – «Фронту Змін» і «Батьківщини». Вони вирішили на наступних парламентських виборах підтримувати в мажоритарних округах спільних кандидатів. Узгоджені дії опозиції забезпечать їй перемогу над провладними висуванцями. Це підтвердили позачергові вибори до місцевих органів влади, які нещодавно відбулися в кількох регіонах країни.
Так, 12 лютого в Червоноармійському районі на Житомирщині під час виборів до обласної ради переміг член опозиційного «Фронту Змін» Дмитро Кропачов, якого підтримала «Батьківщина». Він обійшов кандидата від ПР і Блоку Литвина майже на 10 відсотків, незважаючи на адмінресурс та відверті фальсифікації, до яких вдалася влада.
Проміжні вибори засвідчили ще одну тенденцію: висунення єдиного кандидата й злагоджені дії гарантують успіх опозиції навіть на сході й на півдні, де регіонали традиційно набирали найбільше голосів. Наприклад, варто було Раді демократичних сил Краматорська (Донецька обл.) на чолі з «Фронтом Змін» і «Батьківщиною» висунути єдиного кандидата на виборах до міськради, як він переміг провладного з 10-відсотковою перевагою! Це шокувало регіоналів, адже вони вважали Краматорськ своєю вотчиною, а краматорці довірили представляти свої інтереси в міськраді голові місцевої організації «Фронту Змін» Володимиру Ржавському.
За схожим сценарієм проходили вибори в селі Погреби Броварського району на Київщині, де обирали депутата райради. Кандидат від опозиційної «Батьківщини», підтриманий «Фронтом Змін», переконливо переміг регіонала, однак влада під надуманим приводом визнала вибори недійсними. Готуючись до повторного голосування, ПР діяла хитріше: вона висунула найпопулярнішу серед громади людину – директора місцевої школи. Коли односельці дізналися, що директор балотується від ПР, його рейтинг одразу впав із 40 до 12 відсотків. Тоді влада просто зняла з перегонів опозиційного кандидата.
Підсумки проміжних виборів доводять, що люди по всій країні прагнуть змін, покладаючи свої надії на опозицію. Жити краще хочуть і на заході, й на сході. А це може забезпечити лише новий склад Верховної Ради, який поверне Україну до цивілізованого й сталого розвитку.

peredplata