Опозиція викликає Януковича в прямий ефір

Опозиція викликає Януковича в прямий ефірЗа два роки правління Януковича в Україні багато що змінилося. На жаль, на гірше. Ми не просто втратили два роки, ми повернулися в лихі 1990-ті, коли розвалювалась економіка, коли під загрозою перебувала навіть державна незалежність.

Як свідчать соціологічні опитування, населення вкрай негативно ставиться до правління Януковича: за два роки його рейтинг упав у сім разів – з 49 до 7,8 відсотка. Він не лише не став президентом усієї України, а й через свою антинародну діяльність втратив підтримку в базових для себе регіонах, які й зробили його президентом.
Незалежні експерти, опитані «Німецькою хвилею», виставили президенту Януковичу «одиницю» за 5-бальною системою. Дивина, але й провладні експерти не можуть віднайти серед купи проголошених «реформ» бодай одного вагомого досягнення Януковича-президента.
Це засвідчила, зокрема, дискусія в ефірі «5 каналу», де обговорювали підсумки дворічного перебування Януковича при владі. Лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк, який представляв на програмі об’єднану опозицію, легко поклав на лопатки адвоката президента Юрія Мірошниченка.
«Два роки президентства Януковича – це роки несправедливості й безнадії, – сказав Яценюк. – Люди не задоволені й ображені, бо мізерна меншість захопила все й знущається над більшістю, а це мільйони українців. За останні два роки прірва між багатими й бідними неймовірно зросла».
Лідер «Фронту Змін» назвав передвиборні обіцянки Януковича, яких той не виконав і, здається, не збирається виконувати. Наприклад, Янукович обіцяв першим своїм указом зменшити витрати на утримання державного апарату, натомість збільшив видатки на власну адміністрацію на 1,7 млрд грн. При цьому посеред зими закрилися сотні сільських шкіл, бо бракувало грошей на закупівлю палива!
«Один день утримання президента Януковича обходиться в 1 360 000 гривень. Один його закордонний візит коштує 878 тисяч, – зауважив Яценюк. – У країні, де 80 відсотків людей перебуває за межею бідності, президент не може жити краще, ніж президент США».
Янукович оголосив про 21 реформу, і всі вони зазнали краху – пенсійна, податкова, бюджетна, судова, освітня, адміністративна. З тріском провалюється медична реформа. «Їхній експеримент завершився закриттям лікарень і скороченням лікарів. Перестаньте експериментувати над людьми!», – зазначив в ефірі «5 каналу» член Комітету ВР із питань охорони здоров’я Яценюк, апелюючи до влади.
Водночас опозиція запропонувала власний законопроект, який передбачав цивілізовану медичну реформу, зокрема, запровадження гарантованого державою рівня медичних послуг, трирівневу систему охорони здоров’я й створення госпітальних округів.
Провладна більшість не дала жодного голосу не лише за цей документ, а й коли лідер «Фронту Змін» вніс законопроект про надання молодим фахівцям першого робочого місця. «Тепер у Донецьку, який фактично зробив Януковича президентом, 45 відсотків молодих українців не можуть знайти роботу. Вони безробітні, їм немає за що жити», – наголосив Яценюк.
Влада веде відкритий наступ на пенсіонерів. Пенсійна реформа жодним чином не покращила їхнє життя. А поправка Яценюка, завдяки якій 10 мільйонам українців пенсії підвищилися би на 334 гривні з 1 жовтня минулого року, була викреслена з пенсійного закону провладною більшістю. Пенсіонери знову залишилися біля розбитого корита.
Якщо впродовж двох років ситуація в країні невпинно погіршується, президент має вийти на люди й прозвітувати, чим він займається на найвищій державній посаді. З парламентської трибуни лідер «Фронту Змін» запропонував Януковичу провести публічну зустріч із опозицією. Він заявив, що така зустріч має транслюватися в прямому ефірі.

peredplata