Італія підтримує Юлію Тимошенко

Італія підтримує Юлію ТимошенкоПротягом усього 2011 року Україна та світ пильно стежили за гучним процесом у справі колишнього прем\’єр-міністра Юлії Тимошенко. Інтерес до нього не зникає й по-сьогодні.

Події у справі Тимошенко розвивалися блискавично: 24 червня суддя Печерського суду Родіон Кірєєв приступив до розгляду справи, 5 серпня екс-прем\’єр була заарештована.

Світова спільнота чи не одноголосно визнала цей процес політично упередженим, угледівши у діях української влади вибірковість.
Зокрема послу України свою стурбованість висловило МЗС Італії. Під час зустрічі італійська сторона підкреслила необхідність повного дотримання основних прав людини та прозорого судового процесу, відповідно до демократичних принципів.

Після засудження Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень, при укладанні угод на поставки російського газу, протести світової спільноти не припинилися. Четвертого лютого, у Мілані на центральній площі Кордузіо пройшов мітинг, організований асоціацією «Радікалі сенца фісса дімора». Метою його учасників було висловити підтримку екс-премєр міністру та протест проти згортання демократії в Україні.

Президент цієї асоціації Марко Ді Сальвіо підкреслив що попри справу Тимошенко не може залишити без уваги демократична європейська країна, зокрема й Італія. “У жодній країні, яку можна вважати демократичною, лідера опозиції не мають права засуджувати у такий несправедливий спосіб. Покарання на сім років, утримання хворої Тимошенко в СІЗО, заборона брати участь у політичному житті є доказом того, що Україну Януковича треба вважати режимом і диктатурою.” – Стверджує президент асоціації.

Міжнародна організація «Альянс демократів», із штаб-квартирою у Римі, яка об’єднує партії та міжнародні організації, що сповідують принципи демократії, заявило про підтримку кандидатури Юлії Тимошенко на отримання Нобелівської премії миру. Тимошенко «бореться за фундаментальні демократичні принципи та є символом сміливої боротьби проти усіх форм авторитаризму у світі», йдеться у прес-релізі Альянсу демократів.

Що ж думають про цю резонансну справу пересічні українці в Італії?
Нагадуємо, що під час останніх президентських виборів, Тимошенко перемогла на виборчому окрузі в Мілані, а у Римі вона поступилася Віктору Ющенку лише ліченою кількістю голосів.

У період з жовтня по лютий на сайті Української газети в Італії http://www.gazetaukrainska.com/ читачам було поставлено запитання: «Ви погоджуєтеся із вироком, винесеним Юлії Тимошенко?» В опитуванні взяли участь 947 респондентів. Більше половини, 547осіб, відповіли: «Ні, її слід виправдати» (57.8%), 173 із них вважають що вона винна, але не заслуговує на семирічне ув\’язнення (18.3%). Те, що вирок є справедливим, вважають 123 особи (13%). А те що він міг би бути ще суворішим певні лише 11%, 104 опитаних.

Звільнення лідера української опозиції Юлії Тимошенко має стати пріоритетом для новообраного голови Європарламенту. Таку думку озвучила євродепутат від Італії Лічі Ронцуллі на пленарній сесії у Страсбурзі. Разом з іншими євро парламентарями у січні вона з’явилася в сесійній залі у футболці з написом англійською «Звільніть Юлю».

Європейська точка зору не може ігноруватися українськими політиками, адже, від неї залежить чи постане перед Україною мур із ЄС.
Маріанна Сороневич,
головний редактор Української газети в Італії

peredplata