Другим номером у списку «Фронту Змін» буде жінка

Другим номером у списку «Фронту Змін» буде жінкаДля активної участі жінок у політичному житті необхідне не тільки гендерне квотування, а й, передусім, гарантування жінкам рівних можливостей для реалізації в політиці. Про це в четвер, 1 березня, заявив лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк в ході дискусії «Зміцнення політичних партій через залучення жінок», організованій Національним демократичним інститутом та Програмою розвитку ООН.

Він повідомив, що у партії «Фронт Змін» ще минулого року було створено жіноче крило. Завдяки йому, наголосив Арсеній Яценюк, розпочалася робота в нових для партії напрямках. Зокрема, було започатковано програму «Мати-героїня». «Уряд відмовляється реєструвати жінок, які підпадають під категорію «мати-героїня» з однієї причини: тому що реєстрація – це додаткові соціальні виплати. У нас просто вже десятки успішних ситуацій, коли жінки, які заслуговують на це, завдяки «Фронту Змін» отримують відповідну допомогу», – підкреслив він.
Також у Кіровоградському «Фронті Змін» стартувала програма, яка має на меті попередження онкозахворювань у жінок. «Здоров’я нації стало частиною політичної програми партії», – наголосив Арсеній Яценюк.
Он підкреслив, що 33,5% членів партії – жінки. Жінки також представляють 21% депутатів рад усіх рівнів від «Фронту Змін».
Арсеній Яценюк заявив, що другим номером у партійному списку «Фронту Змін» на виборах до парламенту восени буде жінка: «Номером два у списку партії «Фронт Змін» буде жінка. Я можу гарантувати, що особисто буду робити все для того, аби в керівних органах партії в нас було представлено якомога більше жінок», – наголосив Арсеній Яценюк.
Лідер «Фронту Змін» нагадав, що в таких країнах, як Чехія, Литва, Польща і Угорщина, не менше 20% жінок повинні бути присутні як у керівних органах партії, так і партії загалом. «Але справа не тільки у квотуванні. Квотування – це імперативна норма, в які повинно зазначатись, що «жінок не менше, ніж». Та справа не стільки в тому, скільки буде передбачено відсотків, а які можливості надані. Якщо двері відкриті, то процентне співвідношення може бути зовсім інше – 20, 30, 40, 50%. Тож мову треба вести про рівні можливості, про рівний доступ і про те, щоб кожна жінка мала можливість себе проявити».
«Активна участь жінок в політичній діяльності змінить цілий ряд питань, які обговорюються в українській політиці – розпочинаючи з питань отримання місця в дитячому садку для дитини і закінчуючи питаннями, які стосуються медичного забезпечення, градації мінімальної заробітної плати для різних категорій, зокрема для жінок, які самостійно виховують дітей. Це стосується і дискусії, якої взагалі в Україні ніколи не було – щодо можливості чи неможливості аборту і забезпечення контрацептивами», – наголосив він.
Лідер «Фронту Змін» нагадав, що в Україні більшість населення – жінки. «І тому ціль, якої ми маємо прагнути, це представництво жінок і чоловіків у політиці 50 на 50 – це справедливий рівень. Тому треба, щоб партії самостійно, по-перше, визначали рівень представлення жінок, по-друге, дотримувались його», – підкреслив Арсеній Яценюк.

peredplata