Українсько-російська двопаспортність – які ризики для України

Українсько-російська двопаспортність - які ризики для УкраїниОстаннім часом в мережі знову поширюються чутки, що жителі окупованого Криму масово одержують українські закордонні біометричні паспорти

Офіцйна позиція МЗС правильна, підтримую її. Вона полягає в тому, що власниками українських біометричних паспортів можуть стати ті жителі півострова, які не зреклися українських паспортів та українського громадянства. Все правильно!

Однак, в мережах пишуть, що чимало жителів Криму ухитрились приховати і зберегти паспорт України і одночасно одержали паспорти Російської Федерації. Або ж відновлюють українські паспорти нелегально.

Якщо це дійсно так, то перед Україною може виникнути небезпека застосування Євросоюзом механізму припинення безвізу для українців. В цьому контенксті хочу нагадати, що однією із санкцій ЄС по окупованому Криму є заборона в\’їзду на територію Євросоюзу тим жителям Криму, які перейшли на російське громадянство і одержали паспорти РФ.

Треба розуміти, що такі, на перший погляд дрібні витівки, можуть обернутись для України й українців у великі проблеми у питанні безвізу. Чи зуміє СБУ, прикордонна служба відфільтрувати кримчан, які зрадили Україну, а тепер намагаються перехитрити усіх. від тих, кримчан які залишились вірними Україні?

Ростислав Демчук

peredplata