ВЕЛИКА КІЛЬКІСТЬ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПОЛІТИКІВ ВИСЛОВИЛИ СВОЮ ПІДТРИМКУ СААКАШВІЛІ

ВЕЛИКА КІЛЬКІСТЬ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПОЛІТИКІВ ВИСЛОВИЛИ СВОЮ ПІДТРИМКУ СААКАШВІЛІВсе більше європейських політиків заявляють про свою підтримку лідеру РУХУ НОВИХ СИЛ Михайлу Саакашвілі та обурюються діями української влади щодо незаконного позбавлення його громадянства.

Зокрема, про свою підтримку в офіційних листах заявили 5 європарламентарів:

— Лайма Андрікєне – європарламентар з Литви;
— Яромір Штетіна – європарламентар з Чехії;
— Чарльз Таннок – європарламентар з Великобританії;
— Туне Келам – європарламентар з Естонії;
— Яцек Еміль Саріуш-Вольський — європарламентар з Польщі.

Також підтримав Михайла Саакашвілі європарламентар з Іспанії Хавіє Нарт.

«Баронеса Гелена Кенеді, член палати лордів від Великобританії, у своєму листі вказала, що буде домагатися офіційної реакції влади у Великобританії з приводу ситуації з позбавленням громадянства Саакашвілі», — повідомила член Ради партії РУХ НОВИХ СИЛ Ольга Галабала.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс мав розмову із Саакашвілі під час візиту до Польщі. Згодом він закликав українську владу дати Михайлу Саакашвілі можливість відстояти в суді право на громадянство України.

«Саакашвілі має бути надана можливість захистити свої права в прозорому судовому розгляді», — сказав Лінкявічюс.

Європарламентар Яромір Штетіна заявив: «Я аплодую, пане Президенте, успіху Вашої боротьби з корупцією в Грузії. Я поважаю Ваші зусилля, спрямовані на застосування Вашого досвіду і в Україні», — сказав він.

«Я буду дійсно радий, дорогий пане Президенте, якщо Ви зможете повернутись до Грузії і до України, і бажаю Вам усього найкращого щодо усіх юридичних процедур і судів, про які Ви казали», — додав член Європаламнету.

Депутат Європейського парламенту Пятрас Ауштрявічюс навіть запропонував розглянути надання громадянства Литви Михайлу Саакашвілі.

Колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт вважає, що позбавлення політичних супротивників громадянства – це проти всіх принципів. «Позбавлення політичних супротивників громадянства – це проти всіх принципів!» – написав Більдт.

Член Європейського парламенту Лайма Люція Андрікєне підтримала Саакашвілі та пообіцяла підняти питання позбавлення його громадянства під час засідань Європарламенту.

7 вересня Михайло Саакашвілі провів зустріч з євродепутатом Хосе Ігнасіо Салафранкою, а потім зустрівся з одним з лідерів європейських лібералів, президентом Австрії Олександром Ван дер Белленом.

Він також зустрівся з керівником офісу міжнародного захисту, верховного комісаріату ООН з питань біженців в Женеві, де обговорив міжнародні правові аспекти своєї ситуації.
Раніше лідер фракції Зелених Європарламенту, голови асамблеї Східного партнерства Євросоюзу Ребекка Хармс заявила, що позбавляння Михайла Саакашвілі громадянства негативно б’є по репутації України.

«Україна повинна поважати букву закону. Також український президент і уряд повинні поважати положення закону. Для жителів Євросоюзу важко зрозуміти, коли когось, як містера Саакашвілі, спочатку запрошують для підтримки президента Порошенка, а потім європейці бачать, що він миттєво стає небажаним громадянином своєї країни. Це негативно б’є по репутації України”, — наголосила німецький політик в інтерв’ю журналісту телеканалу «NewsOne».

Також з відкритим листом до Петра Порошенка звернувся відомий державний діяч і соратник Вацлава Гавэла, Карл Шварценберг та члени парламенту Чехіі Христина Зеленкова та Марек Женішек звернулися з відкритим листом до Порошенко:

«Ми висловлюємо наше співчуття у зв’язку з тим, що Україна, яку ми спільно захищаємо у боротьбі за незалежність, демократію і правову державу, здійснює серйозні неправомірні дії по відношенню до свого власного громадянина. Остракізм колишнього губернатора Одеси, значимого політика, Михайла Саакашвілі, якого позбавили українського громадянства, є ганьбою для української демократії. Ми закликаємо Президента Порошенко та іншу владу обміркувати, які наслідки спричинять ці дії для іміджу України в світі, а також значення цього вчинку для громадян України, якщо уряд так відноситься до опозиційного політичного діяча. Будучи друзями України, ми з жалем і обуренням стежимо за цією подією», — йдеться у зверненні.

Нагадаємо, Президент України позбавив лідера «РУХУ НОВИХ СИЛ» Михайла Саакашвілі українського громадянства. Однак, Саакашвілі заявив, що збирається повернутись в Україну 10 вересня і відстоювати свої права.

Прес-служба РУХУ НОВИХ СИЛ Михайла Саакашвілі
Тел: (067)-509-57-36

peredplata