Зустріч Порошенка і Трампа в Нью-Йорку: пряма мова

Зустріч Порошенка і Трампа в Нью-Йорку: пряма мова

Опубліковано повний текст розмови Порошенка і Трампа перед їх закритою зустріччю.

На сайті Білого дому опубліковано повний текст діалогу президентів Порошенка і Трампа перед їх закритою зустріччю в Нью-Йорку, яка відбулася в четвер, 21 вересня. Переклад стенограми публікує Страна.

Трамп: Величезне спасибі. Чудово, що президент Порошенко з нами. Ми недавно спілкувалися в Білому домі, і я знаю, що з тих пір ви (Україна – ред.) досягли непоганого прогресу – дійсно, великого прогресу. І я б не сказав, що жити в Україні найлегше, але ви з кожним днем ​​робите все більше й більше. Я, дійсно, чую багато-багато хороших речей.

Загалом, Україна йде вперед дуже непогано – дуже непогано. І, врешті-решт, можливо, ви розповісте їм (журналістам – ред.), як ви це робите.

Спасибі вам. Спасибі за те, що ви тут.

Порошенко: Дякую вам, пане президенте. Це, дійсно, велика честь для мене бути тут, у місті, яке для вас таке близьке (зустріч проходила в Нью-Йорку – ред.). І я, дійсно, щасливий чути слова про прогрес, який ми обидва показали з часу нашої останньої зустрічі.

Але в першу чергу, я хочу висловити глибоку симпатію і солідарність американському народу в зв\’язку з наслідками ураганів – і висловити моє захоплення перед вашим сильним лідерством у цей важкий час.

І я, дійсно, думаю, що наша кооперація в секторах безпеки й оборони вже приносить перші важливі результати завдяки вашому лідерству. І по-друге, ми серйозно поліпшили наше економічне співробітництво.

Я згадаю тільки одну цифру: торговий оборот між Сполученими Штатами і Україною за останні сім місяців збільшився в 2,5 рази, завдяки імплементації нашої угоди. І це ще один знак того, що ми вітаємо американські компанії на українському ринку, створюючи сотні тисяч робочих місць в Україні та США. І це реальний підсумок ефективної співпраці між нашими націями.

Трамп: Так, це правда. Ця історія ще чекає свого оповідача, і я думаю, що ви дізнаєтеся про це набагато більше. Але компанії, і правда, дуже потужно заходять в Україну. Вони бачать величезний потенціал там, так що гарненько подбайте про них. Окей? Гарненько подбайте.

Я, дійсно, хочу повідомити, що ми обговорювали урагани з Грегом Ебботом, губернатором Техасу, і я скажу вам, Техас відмінно, прекрасно справляється. Ці люди працюють важко й ефективно, і у них відмінний губернатор. І Техас, дійсно, з честю виходить із жахливої ​​ситуації з ураганом Харві.

Аналогічно з Флоридою. Великий губернатор, Рік Скотт – я говорив з ним. Флориді було завдано сильного удару, але вони справляються дуже, дуже добре. З випередженням графіка. До них повернулася електрика – майже всюди, крім Флорида-Кіс (архіпелаг островів – ред.), де руйнування були особливо сильні. Але навіть нам працювати дуже важко. Хоча Флорида дуже добре справляється.

Пуерто-Ріко був повністю знищений. Він виявився в епіцентрі шторму – там кажуть, що ніколи і ніде не бачили таких вітрів. За Пуерто-Ріко вдарив шторм п\’ятої категорії – таких взагалі ніколи ще не було.

Тому Пуерто-Ріко в дуже і дуже поганій формі. Їх лінії електропередач повністю знищені та й багато іншого теж. Ми починаємо процес відновлення і будемо працювати з губернатором і населенням Пуерто-Ріко. Але Пуерто-Ріко – це зовсім інша історія за багатьма параметрами.

Якщо почитати (в інтернеті – ред.) або подивитися по ТБ, ви побачите місце, яке, практично, зрівнялася із землею. Сила цього вітру просто неймовірна. Унікальний випадок – нечасто бувають шторми, які творять таке із сушею.

Отже, Пуерто-Ріко починає процес (відновлення – ред.). З нами прямо зараз Том Боссерт (губернатор – ред.), він в іншому приміщенні. Ми якраз будемо це обговорювати. Почнемо працювати з великим бажанням, але це дуже, дуже і дуже небезпечна ситуація. Сумно, що таке сталося з Пуерто-Ріко.

Такий зріз інформації за трьома основними територіями, які постраждали від ураганів. Віргінські острови – тут годі й сказати, просто подивіться фотографії. Острови просто сплюснуло, як і все навколо них. Таких штормів там не бачили багато років. Насправді дуже сумно бачити це. Але ми почнемо цей процес. Як ми довели, у нас неймовірні команди.

Хто б міг подумати: після Техасу вони відправляються до Флориди, потім у Пуерто-Ріко, і вони ж потім їдуть в інші місця. Луїзіана трохи оговталася, вони відновлювали її дуже добре. Відмінно попрацювали в Луїзіані. Алабама потрапила під удар, але відновилася. Алабама проявила себе фантастично. Стільки людей вирушили на допомогу до Алабами під час шторму – та й до Флориди, і в Джорджію.

Багато регіонів проявили себе неймовірно, справляючись із наслідками стихії. І ми збираємося запустити той же процес у Пуерто-Ріко – він у нас на першому місці, там був один із найсерйозніших штормів, який ми коли-небудь бачили.

Велике вам дякую.

Питання: Пане президенте, ви поїдете в Пуерто-Ріко?

Трамп: Так.

Питання: Президенте Порошенко, вам потрібно більше військової допомоги від Сполучених Штатів?

Порошенко: У нас блискуча кооперація зі Сполученими Штатами в секторах безпеки та оборони. Ми, безумовно, задоволені цим.

Трамп: Величезне спасибі всім.

Джерело

peredplata