Журналісти проти джинси

Журналісти проти джинсиЗАЯВА

Ми, українські журналісти, звертаємося до представників політичних сил з вимогою припинити практику замовлення подачі інформації про свою діяльність поза політичною рекламою.

Не секрет, що політичні сили вже давно використовують практику замовлення матеріалів про себе та розміщення їх як у новинних програмах, так і в суспільно-політичних програмах на ТБ, у вигляді «незалежних» публікацій в друкованих ЗМІ чи інтернет-виданнях. Це серйозно спотворює український інформаційний простір, оскільки замість інформації про діяльність політиків, глядачі та читачі мають можливість ознайомитися хіба що з розробками «PR-служб» цих політичних сил.

При цьому не має значення, чи певний матеріал, поданий з очевидними порушеннями журналістських стандартів, був розміщений за гроші або ж він з\’явився внаслідок тиску політиків, чиновників, власників ЗМІ на редакційний колектив.

Як показують моніторинги громадських організацій, практика розміщення «політичної «джинси» посилюється напередодні виборчих кампаній. В ЗМІ ми спостерігаємо значну частину матеріалів, де явно порушені журналістські стандарти балансу, об’єктивності, актуальності та точності подачі інформації. Причина лежить саме в бажанні політиків різними засобами змусити говорити про себе без жодної критичності у винятково комплементарному стилі.

Зараз особливо помітними є порушення у подання інформації про представників діючої влади, а також народних депутатів Наталю Королевську, Арсенія Яценюка, екс – секретаря Київради Олеся Довгого.

В такий спосіб замість презентації політичних програм політиків та їхніх дій суспільству пропонується інформація, яка не має нічого спільного з реальним життям і реальними проблемами людей.

Ми вважаємо, що практика «замовлення» матеріалів в ЗМІ є формою цензури, оскільки мова йде про примус журналістів виконувати замовлення політиків замість того, щоб інформувати суспільство про їхні справи.

Хочемо нагадати, що замовні матеріали, як і будь-який тиск з боку влади, менеджменту чи власників ЗМІ, є формою цензури згідно Закону «Про інформацію», а відтак має каратися відповідно до українського законодавства.

Ми публічно заявляємо свою позицію не виконувати «джинсові замовлення» та інформувати про факти замовлення інформаційних повідомлень від політиків чи політичних сил, про які нам відомо. Переконані, така практика нічого не додає самим політикам, знищує довіру до мас-медіа та журналістів, вводить в оману суспільство та, що головне, не дає перспективи суспільного розвитку, можливого лише в процесі чесного діалогу між владою та політиками за посередництва незалежних ЗМІ.

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.
Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128
Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

Контактна особа:
Артем Соколенко,
координатор прес-центру
Громадського руху «Стоп цензурі!»
050 440 46 08,
censor.stop@gmail.com

peredplata