Кремль може готувати низку замовних вбивств в Україні

Кремль може готувати низку замовних вбивств в УкраїніУдари по критичній інфраструктурі, теракти й політичні убивства – зараз це головний арсенал путінської Росії проти України.
Так вважає редактор УІС, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Никонорова Сергій Пархоменко.

«Неодноразово припускався думки, що Путін для дестабілізації ситуації в Україні вдасться до ліквідації відомих осіб у нашій державі. Перші персони держави навряд чи будуть об’єктами замахів – це дуже дорого, складно, може викликати зворотну від очікувань Кремля реакцію українського суспільства.
Тому радше за все об’єктами атаки будуть опозиційні діячі – як проукраїнські, так й відверто проросійські, наприклад – Віктор Медведчук (Медведчук або інші проросійські політики можуть бути ліквідовані з метою дискредитації України та зриву Мінських переговорів і обміну полоненими, про що вже говорив експерт Центру Сергій Кузан).
Очевидно, в зоні ризику російські емігранти, яких будуть ліквідовувати для залякування тих, хто хоче утекти з РФ і хто може становити загрозу путінському режиму як активний учасник потенційної революції в РФ.
Росія може вдатися й до замахів на громадян країн ЄС, представників посольств країн Заходу в Україні (під удар може в першу чергу потрапити хтось із громадян Польщі)», – застеріг Пархоменко.
«З проукраїнських опозиціонерів жертвами Кремля можуть стати Андрій Садовий і Міхеіл Саакашвілі. Юлія Тимошенко – навряд чи. В Кремлі бачать її маніакальне бажання стати президентом і саме ця обставина може схилити її до домовленостей з Москвою (хто вважає інакше – хай згадає 2009 рік). Тим паче рейтинг у неї високий, тож на неї в адміністрації Путіна, певне, теж роблять ставку.
З Садовим і Саакашвілі інша ситуація – їх як критиків чинної влади можуть ліквідувати задля мобілізації їх електорату на так званий «Майдан-3» (тим паче приховані російські «консерви» типу Семена Семенченка завжди готові підбурювати українці на протест)», – сказав експерт.
«Про небезпідставність цих тверджень можна судити завдяки заявам… Надії Савченко. В коментарі проросійському каналу «Ньюз Ван» вона вже заявила, що Банкова готує її ліквідацію… Очевидно, задачею такої заяви було зондування російською стороною реакції українського суспільства на ймовірні «замовні владою вбивства» відомих політиків. Але Савченко точно не підійде на роль «сакральної жертви» – її рейтинг невисокий, а здатність її прихильників до мобілізації – ще менша…

До речі, Саакашвілі, як і Савченко, часто показують на каналі «Ньюз Ван», очевидно, намагаючись таким чином підняти їх популярність серед тої частини аудиторії каналу, яка не задоволена владою, але при цьому не підтримує Опоблок чи Рабиновича…», – підсумував політолог.

peredplata