Андрій Пишний: «Соціальні ініціативи Януковича – це дешевий підкуп виборців»

Андрій Пишний: «Соціальні ініціативи Януковича – це дешевий підкуп виборців»  Про соціальні ініціативи президента України Віктора Федоровича Януковича на медіа-клубі «На власний погляд», що діє при Українському журналістському фонді, розповів член політради партії «Фронт Змін» наш земляк Андрій Пишний. Він на сьогодні чи не єдиний в Україні професіонал, котрий вміло і популярно роз’яснює всі плюси і мінуси діяльності уряду Азарова, президента Януковича та їхньої правлячої партії регіонів.

Андрій Пишний розповів, звідки взялися соціальні ініціативи Януковича. Рейтинг останнього катастрофічно впав. З 46 відсотків минулого року до 7 відсотків тепер. Треба щось робити. Аби дотриматися хоча б до виборів народних депутатів. Про другий термін владарювання Януковичу вже зась і думати. 2012 рік стане останнім роком його правління, як і його команди. Парламентські вибори зметуть партію регіонів та її прислужників з політичної карти України.

Янукович обіцяє додаткові виплати нужденним українцям напередодні парламентських виборів. Але грошей у бюджеті на це немає. З-за закордону цій владі грошей не дадуть і не позичать. Бо до неї нема довіри.
— Та й хто буде довіряти державі, економіка якої перебуває на 4-му місці з кінця серед країн світу, — говорить Андрій Пишний. – Українська податкова система найсклад-ніша у світі. Загалом у нас сплачується 135 різних податків та зборів. Такі закони відштов-хують інвесторів та заганяють економіку в тінь.

Один день діяльності президента коштує державі, нашим податкам 1 млн. 340 тис. доларів США. А Янукович з Тігіпком хваляться, що додадуть до пенсії по 100 гривень. Та якби нам не утримувати такого дорого президента, то без їхніх соціальних ініціатив кожен пенсіонер одержав би більше, ніж 100 гривень доплати. І не треба жодних додаткових затрат, ані бюджетних коштів, ані будь-яких інших.
— До речі, Янукович сказав неправду про доплату до пенсії по 100 гривень, — зауважив Андрій Пишний. – Ті пенсіонери, котрі мають пенсію на рівні мінімальної, одержать по 20-25 гривень доплати. А тим же, хто отримує високі пенсії, буде доплачено по 400 гривень. Отож у середньому й виходить по 100 грн. кожному.

Аби підтвердити свої слова, пан Пишний навів нехитрі розрахунки доплат. Він популярно і наочно довів, що основна маса пенсіонерів матиме не більше 25 гривень надбавки. До Дня перемоги обіцяють інвалідам ІІ світової війни доплати по 2200 гривень. Та скільки їх там уже залишилося, цих інвалідів? Хоча закон гласить, що держава повинна їм давати від 5000 до 8000 гривень. Такі ж суттєві надбавки повинні би надаватися й учасникам війни. А пропонує влада нині збільшити виплати всього на 40 гривень.

Сьогодні уряд визначив для кожного українця прожитковий рівень, що відповідає коштам, за які можна купити в день 10 г ковбаси і 250 г картоплі. Одні калоші можна дозволити собі купити раз на 10 років. Хто може вижити на ці копійки?

Прикро, що влада заграє з інвалідами і ветеранами тільки перед виборами. Чому раніше цього не робили? Чекали, аби якнайбільше їх повмирало? Бо нині можна говорити, що піднімаємо пенсію ветеранам І світової війни до захмарних висот. Тільки нікому її виплачувати. Водночас нинішня влада урізала пільги тим, хто їх потребує: чорнобильцям, афганцям, матерям-одиначкам.

Аби не творити такого перекосу, лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк зареєстрував у верховній раді законопроект «Про забезпечення прав на соціальний захист». Там чітко вказано, що пенсію треба збільшити на 245 грн., а не давати доплати-подачки по 100 грн. Враховувати питання трудового стажу і прожиткового мінімуму та щорічно перераховувати розмір пенсій. Якщо уряд так буде діяти, то 11 мільйонів пенсіонерів уже одержать додатково більш ніж по 500 грн. А військові пенсіонери – по 800 грн.

Партія «Фронт Змін» вимагає значно підвищити зарплати молодим вчителям і лікарям. Вчитель не може одержувати менше 2900 грн., а лікар – 4281 грн. До 900 грн. також варто збільшити щомісячну допомогу на дітей.

Цікаву історію розповів Андрій Пишний про домов-леність Януковича з олігархами про запровадження податків на розкіш. Олігархи цю ініціативу обома руками підтримали. А згодом з’ясувалося, що їхня розкіш розміщена за кордоном України, де наші закони не діють. І вони ніяких податків не сплачують. Партія регіонів обікрала Україну і її народ. Найприбутковіші підприємства вона прибрала до своїх рук нібито через фірми, зареєстровані за кордоном. А хто там реєструє фірми? Звісно, наші олігархи. Клюєви, наприклад, Фірташі. Кажуть, що «Укртелеком» збитковий, тому його продали австріякам. А там будинки Клюєва. Телекомунікації — це один із найприбутковіших бізнесів у світі поряд із нафтовидобутком. Отож нам ще доведеться дотації «Укрнафтогазу» видавати.

Аби соціальні ініціативи працювали, треба починати економити з себе. А ми майже мільярд на верховну раду даємо та півтора — на Державне управління справами. Ще й 14 резиденцій президентських утримуємо. Їх продати треба. Не більше двох залишити. Бо тільки на опалення однієї такої резиденції у рік з наших кишень виймають 700 000 гривень.

І наскільки абсурдним виглядає той факт, що за робочий кабінет для президента в його резиденції ми ще й орендну плату платимо. Януковичу досі не дають спокою успіхи Тимошенко. І він вирішив «зіграти» на тисячі, яку буде видавати за вкладами СРСР.
— Я сподіваюся, що люди спам’ятаються і зрозуміють, що їх задурюють подачками, водночас обкрадаючи на мільярди, — сказав Андрій Пишний. – За наші гроші нас хочуть робити щасливими. Янукович мусить піти.

Бо у державі починає панувати режим диктатури. Навіть посли провідних країн Європи висловилися вже зовсім недипломатично про те, що діється в Україні: «Сьогодні в Україні ув’язнена демократія. Частина її сидить у Лук’янівському СІЗО (Луценко), частина — у Качанівській тюрмі. А ключі від в’язничних камер у руках Януковича».

Партія «Фронт Змін» зробить все для того, аби Янукович уже не був президентом і політв’язні на чолі з Юлією Тимошенко були на волі.

Петро КОБЕВКО

peredplata