На межі виживання: Україна перетворилася на країну жебраків

На межі виживання: Україна перетворилася на країну жебраківМіжнародні експерти заявляють, що близько 80% українців живуть за межею бідності, і ставлять нашу країну за цим показником в один ряд з Гондурасом.

Два роки тому президент Віктор Янукович боротьбу з бідністю оголосив своїм головним пріоритетом. Що змінилося з того часу, і чи стали українці жити краще.

Кризова математика

Доходи українців падають. Продукти, послуги, транспортні витрати в середньому за минулий рік виросли на 20-30%. Пенсії ж практично не були переглянуті. Пенсійна реформа, яка стартувала восени 2011 року, тільки погіршила соціальну ситуацію в країні.

Сотням тисяч українців довелося відкласти плани виходу на пенсію, тим, хто одержував пенсію понад 2,5 тис гривень, урізали доходи в середньому на 100 гривень, а тим, хто отримував мінімальну – близько 800 – додали по 50-80 гривень.

\”Я і дружина відпрацювали по 28 років в школі. У 2010 році школи у нас закрили. У мене пенсія – 1200 грн, у дружини – 1100 плюс 150 грн на неповнолітню дитину. Комунальні послуги за лютий склали 980 грн. За який рисою благополуччя живе моя сім\’я? \” – Здивувався житель Дніпропетровська Андрій Кулініченко питання кореспондента про рівень його матеріального благополуччя.

Його родині дійсно доводиться туго. Якби не допомога старшого сина, який щорічно висилає їм близько двохсот доларів з Росії, подружжю Кулініченко довелося б перейти на хліб і воду в буквальному значенні цих слів.

Аналогічна ситуація і на підприємствах. За підсумками минулого року лише 10% компаній переглянули рівень оплати праці своїм співробітникам. За даними Держкомстату, середня заробітна плата штатного працівника у січні 2012 року склала 2722 гривень. У порівнянні з груднем 2011 року цей показник зменшився майже на 11%.

При цьому кількість офіційно зареєстрованих безробітних станом на перше березня цього року, порівняно з першого лютого 2012 зросла майже на 5%. Офіційно на даний момент в Україну числиться трохи більше півмільйона безробітних. За неофіційними даними, кількість непрацевлаштованих як мінімум удвічі вище.

Різні стандарти
Незважаючи на такі вражаючі цифри, чиновники рапортують про поліпшення соціальних параметрів в Україну. \”Згідно з нашими даними, десь 22-24% людей в країні реально бідні\”, – заявив на одному зі своїх брифінгів Сергій Тігіпко, віце-прем\’єр-міністр – міністр соціальної політики.

На його думку, рівень бідності в Україні падає. Як пояснив чиновник, цього вдалося досягти завдяки спеціальній соціальній програмі, яку ініціював президент України Віктор Янукович. Йдеться, ймовірно, про перший указ Віктора Януковича на посту президента від 26 лютого 2010, який був спрямований на боротьбу з бідністю.

Але озвучена Сергієм Тігіпко інформація розходиться з даними міжнародних організацій. Наприклад, за оцінками ООН, яка досліджує рівень життя в 160 країнах світу, в Україні на межі бідності перебуває близько 80% населення. При цьому бідними вважають себе одна четверта частина населення країни.

Причина розбіжності в показниках – в нюансах калькуляції розрахунків. В Україні бідною вважається людина, доходи якої становлять менше 1073 гривень, тобто нижче офіційно встановленого урядом прожиткового мінімуму.

\”Це та сума, яка відділяє бідних від небідних в Україні. Менше цієї суми – вже бідність\”, – пояснюють в Інституті демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України. За даними цього інституту, в Україні насправді лише близько 24% відсотків отримують менше вищевказаної суми.

Методологія досліджень ООН базується на більш практичних і об\’єктивних даних. \”У США, наприклад, за основу мінімальної заробітної плати беруть набір товарів і послуг, які задовольняють основні фізіологічні та соціальні потреби сім\’ї в розрахунку на одну людину. Туди входять 20 видів м\’ясопродуктів обсягом 60 кг на рік, оплата найманого житла, покупка один раз в 5 років автомобіля і так далі. Виходить більше 1000 доларів на місяць. В Україну в 2011 році мінімальна зарплата (960 гривень) не забезпечувала навіть фізіологічного рівня виживання працівника \”, – зазначає Андрій Павловський, член комітету ВРУ з питань соціальної політики та праці.

При цьому частка зарплати в собівартості продукції, за даними Національної академії наук, становить 6,3%, в європейських країнах – більше 30%.

\”Середня заробітна плата в Україні становить 2700 гривень, з них близько 45% йде на комунальні послуги, майже стільки ж на харчування. Що залишається на життя? Звичайно, більшість украінсцев живуть за межею бідності\”, – погоджується Олексій Кучеренко, колишній міністр з питань ЖКГ.

Експерти не заперечують: бідність серед працюючих – типове явище в нашій державі. Так, наприклад, середня зарплата в Польщі становить близько 1360 доларів, в Чехії – 1450 доларів, у Литві – 930 доларів.

\”У країнах ЄС кажуть:\” Іди працюй і все у тебе буде: дім, машина, комфортне життя \”. В Україну вважають:\” Хочеш, щоб все було, треба щось замутити: вкрасти, обдурити, схитрувати \”, – розповідає Олександр Тирона, який нещодавно переїхав жити до Норвегії. До речі, там середня зарплата становить 3,5-3,7 тисячі євро.

На відстані

У країнах ЄС ставлення доходів 10% найбагатших людей до доходів 10% найбідніших становить 5:1-7:1, в Україні цей показник становить 40:1, і то – це тільки за офіційними даними. Враховуючи значну тінізацію економіки Україні і те, що багаті намагається всіляко приховати доходи для мінімізації сплати податків, прірва між бідними і багатими в нашій країні насправді набагато більше.

За статистикою, в Україні лише 10% населення отримують зарплату понад 10 000 гривень. При цьому соціальні бонуси від уряду \”тануть\” на очах. Так, наприклад, цього року в держбюджеті майже на 20% скоротили витрати на сферу охорони здоров\’я, урізали фінансування освіти, армії і т.п. Є проблеми з материнськими виплатами. Багато українок, які народили дітей в 2011 році, скаржаться на проблеми з отриманням цих коштів.

Однак народні депутати і чиновники не поспішають затягувати пояси. Навпаки, стосовно цієї категорії громадян можна з упевненістю сказати – їх рівень доходів і соціального комфорту дійсно виріс. Так, наприклад, з минулого року народні депутати зуміли \”продавити\” підвищення витрат на утримання Верховної Ради, не забули і перерахувати свої зарплати у відповідності з реальною інфляцією. Зокрема, зараз середня заробітна плата народного депутата з усіма виплатами може досягати 50 000 гривень.

Чи не ображають себе і державні організації. Наприклад, тільки щомісячний бюджет на харчування в НАК \”Нафтогаз\” на одну персону (в розрахунок взято топ-менеджмент компанії) обходиться бюджету в 12 000 гривень. Для порівняння, сьогодні в стаціонарі на лікування одного хворого виділяється 2,50 грн, а на харчування – до 1,20 грн в день.

Світлана Єрьоміна
Джерело

peredplata