Чому революція у Вірменії приречена на поразку

Чому революція у Вірменії приречена на поразкуНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Єревану:

-Геополітичне розташування Вірменії настільки несприятливе і складне, а російське ярмо і пута такі міцні, що не залишають вірменам шансів на остаточну перемогу і світле майбутнє.

Коротко про геополітичне становище Вірменії

Нагадаю! Вірменія ще й досі немає дипломатичних стосунків з Туреччиною і перебувває з Анкарою в офіційному ворожому протистоянні. Крім того, христянську Вірменію оточують ісламські недруги: Іран, Туреччина, Азербайджан… А ще є вічно тліючий конфлікт в Нагірному Карабасі. Ну, й Росію другом не назвеш. Тому, вірменам, за великим рахунком, окрім Грузії немає на кого спертися. Хоча й з грузинами у вірменів стосунки доволі непрості.

Російські пута і ярмо

Скинутий учора правитель Вірменії Серж Саргсян – це вірнопіддана Кремлю людина до кісного мозку, яка продала Путіну і його посіпакам усю економіку Вірменії. Це не дає жодних можливостей зайти у Вірменію закордонним інвесторам. І навіть заможним інвесторам з числа вірменської діаспори.

Для Росії Вірменія відіграє стратегічно важливу роль і забезпечує військову присутність Росії на Південному Кавказі біля кордонів з Туреччиною та Іраном. У вірменському місті Гюмрі перебуває російська військова база чисельністю 5 тис. осіб. Російські військові гарантують знаходження при владі карабахського клану. Присутність російських військових підноситься владою як гарантія безпеки Вірменії у разі ескалації збройного конфлікту з Азербайджаном.

Вірменська влада віддала Росії карт-бланш в економіці. Росія є основним торговельно-економічним партнером Вірменії. У Вірменії працюють 1,3 тис. російських компаній. Росія контролює енергетичний сектор Вірменії та поставляє в країну 80% енергоресурсів.

У грудні 2013 року «Газпром» і «Газпром Вірменія» підписали контракт на поставку природного газу в республіку. У 2014-2018 роках Вірменія щорічно купує в Росії 2,5 млрд куб. м газу. Російські компанії є власниками Севано-Разданского каскаду (7 гідроелектростанцій на річці Раздан), розподільних електромереж, Разданської ТЕС. Російська компанія «Інтер РАО ЄЕС» володіє 100% акцій «Електромережі Вірменії». Залізниці Вірменії знаходяться у власності «Російських залізниць». Росіяни купили місцевого оператора зв’язку «Арментел», Армсбербанк. Російська компанія «Русал» створила на базі Канакерского алюмінієвого заводу фольгопрокатний завод «АрменАл».

От і скажіть, як можна Вірменії і її народу вибратись із цієї глибокої пастки?

Чому революція у Вірменії приречена на поразку

peredplata