У стосунках між ЄС і США щось пішло не так

У стосунках між ЄС і США щось пішло не такНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Після того, як президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з Ядерного угоди з Іраном, верховний представник ЄС у справах безпеки і зовнішньої політики Федеріка Могеріні терміново скликала прес-конференцію, де зробила різку заяву.

Федеріка Могеріні знаходиться зараз в Римі. Прес-конференція скликалась настільки терміново, що на початок промови Федеріки Могеріні поспіли лише три телевізійні камери.

Суть заяви Федеріки Могеріні полягає в тому, що Європейський Союз проти виходу США з Ядерної угоди з Іраном.

\”Європейський Союз висловлює жаль з приводу сьогоднішньої заяви Президента Сполучених Штатів Америки щодо Ядерної угоди з Іраном (Спільний Комплексний план дій, JCPOA). Якщо США переглянуть цю позицію, ми б вітали такий крок США у цьому питанні. Сполучені Штати залишаються нашим найближчим партнером і другом, і ми будемо продовж увати працювати разом із США над багатьма іншими питаннями. Але, як ми завжди говорили, Ядерна угода з Іраном не є двосторонньою угодою, і це не в компетенції жодної окремої країни, щоб її розірвати в односторонньому порядку\”, – заяила верхоний предстаник ЄС Федеріка Могеріні.

\”Угода з Іраном була одностайно схвалена Резолюцією Ради Безпеки ООН 2231. Вона є ключовим елементом глобальної архітектури ядерного нерозповсюдження, вона (Ядерна угода з Іраном) є актуальною сама по собі, але особливо тепер, коли ЄС заохочує до денуклеаризації Корейський півострів. Ядерна угода з Іраном має вирішальне значення для безпеки регіону, Європи та всього світу!\”, – наголосила Могеріні.

Повний текст заяви читайте тут: (https://eeas.europa.eu/…/remarks-high-representativevice-pr…).

Окрім ЄС з позицією США не погоджується і Туреччина, яка є дуже важливим і впливовим членом НАТО. Офіційна Анкара також зробила заяву про те, що не збирається припиняти торгівлю з Іраном та згортати спільні економічні програми.

Як на мене – дуже тривожні новини. Єдність НАТО, як ніколи серйозно похитнулась.

У стосунках між ЄС і США щось пішло не так

peredplata