Тарас Чорновіл:ДЕ З’ЯВЛЯЄТЬСЯ МЕДВЕДЧУК, ТАМ СТОЇТЬ ПУТІН

Тарас Чорновіл:ДЕ З’ЯВЛЯЄТЬСЯ МЕДВЕДЧУК, ТАМ СТОЇТЬ ПУТІНВи згадували Медведчука… Він зараз повертається у велику політику. Клянеться, що в Раду не йтиме, але будуватиме демократичне суспільство…

Медведчук і демократичні цінності… У мене це викликає сумніви… Він справді геніальний менеджер. Я був у ультражорсткій опозиції, коли Медведчук прийшов на посаду глави Адміністрації. Я в моменті відчув, як по нас проїхалися. Він побудував дуже вміло роботу, але демократичних цінностей там не було. Саме тоді запровадили “темники”, які були прямими погрозами, прямим втручанням у роботу ЗМІ.

При Медведчуку не закривали бізнес, але започаткували процеси знищення демократії в Україні.

Повернення його в публічну політику мене трохи насторожує. На мою думку, за його поверненням стоять інтереси Росії. Він сьогодні більше в Росії має вплив, ніж в Україні. І там, де він появиться, за тим стоятиме Путін. Якщо він зараз не обмежиться однією заявою на захист Юлії Тимошенко, а кілька разів вирине на тому фронті, для мене це буде конкретна чорна мітка. Після того вже не буде жодних сумнівів, що БЮТ — це російський проект.

У 2009 році, коли йшли газові перемовини, Медведчук цим усім диригував. Він типу виступав кризовим менеджером, але при цьому наче консультував українську. І особисто, і через Портнова, який підносив документи.

Якщо Медведчук такий супер-пупер-менеджер, то чому Янукович, коли став президентом, не взяв його у свою команду?

Янукович завжди був ворогом Медведчука. У них завжди були жорсткі протистояння.

Пригадую 2005 рік, коли тільки починалося формування параметрів виборів 2006 року. Тоді був дикий пресинг на Януковича, йому безперервно видзвонювали з Росії, він просто ховався від усіх. Його примушували, аби він пішов не Партією регіонів, а блоком. У цьому блоці мало бути пару нових цікавих проектів, які були дуже потрібні Росії: Республіканська партія Юрія Бойка та СДПУ(о) тоді ще Медведчука.

Янукович тоді вистояв. Він страшно ненавидить Медведчука. До речі, так само ненавидів і Кучму.

Але ж сам Кучма Януковича зробив...

Кучма і Ющенка зробив. Потім Кучма намагався похоронити Януковича, але не вдалося. Не так у Кучми лягли карти.

Річ у тому, що Медведчук був завжди конкурентом Януковича, бо й собі хотів мати прямий вплив на уряд, а в Януковича теж прокинулися якісь амбіції. І ще за ним стояла велика і дуже голодна фінансова група. Донецькі хотіли до влади, а тут якийсь Медведчук стояв їм на дорозі. Тому Янукович мусив іти на пряму війну з Медведчуком.

Медведчук був контактером “Тимошенко-Путін”. Він автор цієї страшної газової угоди.

Хіба?

Безумовно. Адже Протнов, який був людиною Медведчука, носив папери на підпис. До речі, Портнов також у 2004 році між першим і другим туром працював на Януковича.

У ДІЯХ ЯНУКОВИЧА НЕ ЗАВЖДИ Є ЛОГІКА, БО В НЬОГО БАГАТО СТРАХІВ

Чому Янукович, який збирався з Тимошенко об`єднуватися, потім вирішив запекти її за ґрати?

Ви тут логіки не знайдете, бо в Януковича дуже багато страхів. Переговори найактивніше велися у 2008 році. За те, що я відстоював союз між Тимошенко й Януковичем, поплатився політичною кар`єрою, частково кар`єрою за це поплатився Шуфрич, і Сівкович чимало на цьому втратив.

Хто зламав переговори? Ті ж страхи Януковича. Очевидно, до нього почали бігати помічники, давати справжні чи сфальсифіковані уривки розмов, які десь перехопили. А знаючи Тимошенко, у якої язик без кісток, а голова без гальм, можемо припустити, що вона реально могла наговорити у своєму колі про “барана-Януковича”. Припускаю, що вона реально могла щось сказати.

А ще, гадаю, міг перестаратися Медведчук. У Януковича могла викликати підозру активність Медведчука. Янукович міг подумати, що Тимошенко з Медведчуком захочуть його знищити й віддати на поталу Росії.

СКАЗАТИ, ЩО КИРИЛО ВІРИТЬ У БОГА — ЦЕ САМОМУ СОГРІШИТИ

Днями проросійські сили в Україні звинуватили митрополита Володимира в сепаратизмі. Це вже не перші звинувачення на адресу митрополита. Чому будь-яка проукраїнська позиція в Україні карається? Карають навіть самого митрополита церкви...

(Показує нагороду від Митрополита Володимира. – Авт.) Я сам греко-католик, і точно не є прихожанином Московського патріархату. Але моє ставлення до митрополита дуже позитивне. При тому що ставлення до МП у мене дуже обережне, м`яко кажучи. Проте митрополит Володимир весь цей час залишався святою постаттю. Зараз, коли відбувається цей путч проти нього, коли його з`їдають, коли людей, які підтримували його, теж повністю з`їдають, очевидно, ця церква стане прямим філіалом Кирила. Хто такий Кирило? Гундяєв, одне слово… Сказати, що Кирило вірить у Бога — це самому согрішити.

Російські патріархи останнього періоду — це люди, які просто затверджувалися ЦК Компартії. Закінчили школу й вийшли або з партійних, не обов`язково легальних, відкритих середовищ, або з кадебістських. Попередник Кирила Алексій був працівником Талліннського КДБ. Штатний працівник КДБ.

Але тут є одна річ. Якщо, як правило, керівники МП в Росії в Бога не вірять, то керівники того ж МП в Україні є доволі духовними.

Та зараз, на жаль, у церкві починають домінувати не просто проросійські, а антихристиянські групи. Той же Агафангел… Це типовий комуніст, у нього нема духовності ні краплини. Він був у комуністичній більшості в першому скликанні ВР, у так званій «групі 239». Його можна вважати ким завгодно, представником “руского міра”, але точно не представником церкви. Чи взяти хоча б настоятеля Києво-Печерської Лаври… Ну хіба можна повірити, що він вірить у Бога?

Розмовляла Оксана Климончук

Джерело

peredplata