Іван Гнатишин рятує українські школи

В Молдові закривають українські школи під приводом оптимізації навчального процесу

Майже місяць минув як у Бєльцях відбувся Міжнародний круглий стіл «Рідна мова як гарант збереження національної ідентичності в поліетнічному суспільстві». Захід був організований Спілкою українців Молдови «Заповіт» та низкою громадських організацій. У дійстві взяли участь представники українського посольства з Кишинева та консульства з Бєльць. Присутнім був віце-спікер Парламенту Республіки Молдова Володимир Вітюк, вчителі українських навчальних закладів Молдови, інші поважні гості.

Після стандартного вступного слова організаторів до розмови долучилися вчителі з Бєльцького державного університету ім. Алеку Руссо та українських коледжів і ліцеїв. Надалі вони емоційно почали розповідати тривожні речі. Виявляється, що з українською мовою у Молдові не все гаразд. Українська діаспора у сусідній країні є найбільшою за чисельністю. Існують цілі села, в яких всі розмовляють тільки українською. Згідно із низкою двосторонніх україно-молдовських угод у сусідів багато навальних закладів, де навчальний процес організований українською мовою. Але, зі слів схвильованих вчителів, останнім часом почали набирати обертів загрозливі тенденції. Відповідно до вказівок молдовського Міністерства освіти у навчальних закладах з викладанням мовою нацменшин організовано т.зв. оптимізацію. Вона полягає в тому, що представникам етнічної меншості пропонують на вибір навчання, в нашому випадку, або російською, або українською. Реалії Молдови такі, що де-факто жителі цієї країни розмовляють російською та румунською. Звичайно, коли батькам дитини з української діаспори пропонують на вибір російську чи українську, вони в більшості вибирають російську.

Мова нашого східного сусіда поширена у всіх сферах життя. Вона є більш вживаною, ніж українська. Нею користуються і Президент і спікер і Прем’єр-міністр Молдови. І батьки, зрозуміло, розуміючи всі перспективи, віддають дитину до російського класу. Міністерство освіти в свою чергу скасовує українські класи, тому що немає необхідної кількості дітей. Ось такий повзучий наступ на українців. І нібито все законно і справедливо.

Але факт є факт – кількість українських шкіл в Молдові стабільно скорочується. Цікава була реакція представників українського посольства: «Нам відома ситуація, ми ведемо переговори і консультації на найвищому рівні». Звичайна відмовка, коли нічого не робиться. Краще зреагував віце-спікер. «Мені не було відомо, що це настільки загрозливо для українців. Я сам маю українські корені і тому готовий надати максимальне сприяння у вирішенні цієї проблеми», – заявив Володимир Вітюк. Його слова підтримав голова Спілки українців Молдови «Заповіт» Михайло Крижанівський: «Необхідно винести обговорення ситуації на конкретний практичний рівень.

Треба організувати зустріч освітян з Міністром освіти. Прийняти відповідні рішення». На зауваження до Володимира Вітюка одного з присутніх журналістів щодо внесення законодавчих змін на захист української мови посадовець впав в ступор. На допомогу йому прийшов український консул в Бєльцях Святослав Драч. Він заявив, що «у Молдові, нажаль, як і в Україні, спочатку приймають закони, а потім думають, як їх виконувати. У Молдові прийняли закон «Про освіту», а зараз не знають, як його дотримуватися. Ось і вигадали «оптимізацію», підв’язавши під закон скорочення українських шкіл і класів».

Пройшов фактично місяць після міжнародного заходу. За наявними даними вже відбулась зустріч віце-спікера Володимира Вітюка з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Молдові Іваном Гнатишиним. Ще раз обговорили питання закриття українських шкіл. Наразі планується під патронатом Посольства організувати зустріч освітян з Міністром освіти Монікою Бабук. Сподіваємося на позитивне вирішення українського питання в молдовській освіті.

Володимир Лісовський

 

peredplata