“Мене не цікавить обмін” – Сенцов готовий до найгіршого

Політв’язня Олега Сенцова не цікавить обмін, він прийняв рішення йти до кінця.

Про це каже колишній кандидат в президенти Росії Ксенія Собчак, пише “Радіо Свобода”.

“Він виглядає дуже погано, він дуже схуд, у нього запали щоки, блідий, але дуже впевнений у своєму рішенні”, – каже Собчак.

31 травня вона зв’язалася з Сенцовим по відеозв’язку із кабінету своєї матері, члена Ради Федерації Росії Людмили Нарусової.

“Я змогла цього домогтися, пішла хитромудрим способом через Раду Федерації, через мою маму. Вони не мають права відмовляти членам Ради Федерації зв’язуватися з ув’язненими в місцях позбавлення волі, тому ми через неї зробили офіційний запит. Я просто приїхала до неї в Раду Федерації у призначений час, і ми зробили відеодзвінок.

Я вмовляла його припинити голодування, намагалася якось навести аргументи, чому точно не потрібно таким чином себе катувати. Я говорила, в тому числі, що обговорюється можливість обміну, що ця тема зараз активно педалюється, також що можна просто провести переговори і домогтися якихось результатів. На це він непохитно сказав: “Мене не цікавить обмін, я прийняв рішення, довго його обмірковував. Я – та людина, яка йде до кінця”, – каже журналіст.

Сенцов ні на що не скаржиться. Голодує вже 19-й день.

“Цинги ніякої немає. Ну, два зуби випало, нічого страшного. Решта кришаться. Зараз, – каже, – умови утримання такі ж, як і були. Все, як у всіх. Умови складні, але для мене це вже не так важливо” – каже Собчак.

Людмила Нарусова кілька разів говорила про можливість обміну.

“Він кілька разів повторив, прямо ось так, жорстко: “Зрозумійте, у мене немає ніяких вимог до цієї влади. У мене є просто умова припинення мого голодування. Прошу це розділяти”. Він дуже схуд, видно, що людина просто на очах марніє. І, з іншого боку, така спокійна абсолютна впевненість. Я ні на секунду не сумніваюся, що в підсумку він готовий піти на таке страшне самогубство. І від цього дуже страшно”, – зазначає Собчак..

Я його також запитала, чи він знає про акції 1-2 червня. Він в курсі.

“Не треба переламувати, не хвилюйтеся. Я – людина доросла. Я все вирішив”, – закінчив розмову Сенцов.

Матір українського політв’язня Олега Сенцова розповіла, що не підтримує позицію сина. А під час останньої зустрічі у Сімферополі сказала, що неправильно його виховала. За словами жінки, у ФСБ працюють її зять та старший онук. Вони теж не підтримують позицію українського режисера.

peredplata