Регламент – як дишло + ДОКУМЕНТИ

Регламент – як дишло + ДОКУМЕНТИТак, зокрема, охарактеризував регламент Чернівецької обласної ради депутат цієї ж ради від фракції «Фронт Змін» Ярослав Курко.
Про регламенти в тому числі та їх виконання місцевими радами йшлося на засіданні, зорганізованому обласним осередком Комітету виборців України.

Пан Курко зауважив, що саме на дишло перетворився регламент під час обрання голови обласної ради. Адже в його порушення, бюлетені отримували, пред’являючи не депутатські посвідчення, а паспорти, карки депутата, інші посвідчення особи. Але, що цікаво, рішення про те, що це депутатам дозволяється робити, прийнято, керуючись неіснуючим в природі абзацом пункту 2.2.18 Регламенту облради (див світлини).

Регламент – як дишло + ДОКУМЕНТИ

Регламент – як дишло + ДОКУМЕНТИ

І, як наголосив пан Курко, у регламенті дрібниць немає. Його треба або виконувати в повному обсязі, або не виконувати.

Про сплюндрований регламент тепер вже міської ради Чернівців говорив фронтовик Олексій Каспрук. Зокрема, що стосується усунення від влади Федорука і подальшої її роботи ради.

Також на засіданні піднімалось питання щодо того, як депутатські карточки голосують без депутатів. Тобто неособистого голосування. Так, як розповів пан Каспрук, в міській раді буває, що в залі присутніми є 35 депутатів, а за рішення голосує 50 карток депутатів.

Про подібні ситуації в обласній раді нашому кореспонденту депутати розповідали також. Однак можливість голосування чужими картками категорично заперечив голова постійної комісії Чернівецької обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, депутат від партії регіонів Матвій Куцак.

Тим часом присутній на засіданні депутат Чернівецької обласної ради минулого скликання Віктор Довганич розповів, що в минулому скликанні саме так відбувалось голосування: зала сесійна в післяобідню пору пустіла, карточки депутатів залишались в системі і ними голосували «за» чи «проти» відповідних рішень.

Взагалі-то за дотриманням регламенту має стежити головуючий. Але, переконані опозиціонери, йому це не завше вигідно. Тому почасти тут мова йде про подвійні стандарти.

Ми також зауважили, що багато питань на розгляд сесії включається в порядок денний з голосу і одразу ж голосується. Це стосується і питань, пов’язаних з використанням коштів. В той час, як рішення, котрі пройшли всі, визначені законом та регламентом тривалі бюрократичні процедури, залишаються поза увагою головуючого та не виносяться на розгляд сесії. Зокрема, про таке «футболення» проектів рішень розповідають представники опозиційних фракцій. Також досить дивним видається «футболення» рішення, котре не викликає ні у кого сумнівів: «Про клопотання щодо нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Ігоря Буркута». Та воно до сего часу не проголосоване, хоча його проект вже зо два місяці висить на сайті Чернівецької облради.

Та й взагалі багато є проблемних питань щодо виконання регламенту не тільки депутатами, а й головуючими (головами рад, чи їх заступниками, чи секретарями). І дискусія повинна відбуватися також і в стінах представницьких органів влади з відповідними рішеннями чи резолюціями.

Надія Вірна

Світлина

peredplata